Een drankje in plaats van een dodelijke injectie. Volgens een nieuwe analyse is dat een goed alternatief bij het toepassen van euthanasie. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is positief over deze uitkomst en past haar voorlichting aan.

De richtlijn van artsenorganisatie KNMG geeft aan dat het geven van een drankje bij het toepasen van euthanasie niet de voorkeur heeft. Veel artsen volgen deze richtlijn, waardoor het aantal mensen dat een dodelijk drankje krijgt de afgelopen jaren flink is gedaald.

Vrijwel geen complicaties

Uit een analyse van ruim tweehonderd voorbeelden van hulp bij zelfdoding voor middel van een drankje blijkt dat er vrijwel geen complicaties zijn bij deze methode. De twee onderzoekers laten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde weten dat huisartsen vaker voor een drankje kunnen kiezen dan tot dusver wordt gedaan.

Huisarts Herman Suchies is content met deze aanbeveling. “Ik geef de voorkeur aan het drankje. Dat appelleert namelijk aan de autonomie van de patiënt. Hij of zij beslist zelf of hij het drankje neemt. Het is een wat zachtere methode.”

Injectie geeft zekerheid

Suchies is jarenlang actief geweest als Scen-arts en leidde Scen-artsen op. Die artsen kijkt met een behandelend arts mee bij een euthanasieverzoek. Volgens Suchies zorgt de richtlijn van de KNMG ervoor dat veel artsen kiezen voor een injectie. “Als je een jonge huisarts bent, kies je vaak voor zekerheid en dus voor een injectie.”

Bij een injectie treedt de dood snel in. Bij een drankje duurt het ongeveer een kwartier voordat de patiënt overlijdt. “Een injectie kan vrij hard overkomen. Het kan snel gaan. Mensen overlijden soms al bij het inspuiten van de injectie. Daar moet je de familie goed op voorbereiden. Bij een drankje voelt het natuurlijker. De patiënt valt in slaap, raakt in een comateuze toestand en overlijdt daarna.”

'Drankje is handeling van patiënt'

In het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt aangegeven dat het geven van een drankje ook voor de huisarts in kwestie psychisch gezien een stuk minder belastend. Huisarts Herman Suchies onderschrijft dit idee. “Ik vind het zelf minder zwaar om te doen. Overlijden na een drankje lijkt veel meer op een natuurlijk overlijden. Een injectie is een harde handeling van mij. Een drankje is een handeling van de patiënt.”

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is ook voorstander van het toedienen van een dodelijk drankje. Directeur Agnes Wolbert vindt het van groot belang dat de patiënt op de hoogte is van beide methoden. De focus mag niet liggen op alleen de methode van de injectie. “We kampen momenteel met een verouderde richtlijn. Een drankje kan de huisarts verlichten van de taak die hij heeft. Het verandert natuurlijk niks aan de zwaarte, want het blijft zwaar. Maar het kan wel de situatie verlichten als de patiënt zelf de verantwoordelijkheid kan nemen.”   

NVVE: Informatie aanpassen 

Nu uit de actuele analyse blijkt dat er geen complicaties optreden bij het innemen van het drankje, gaat de NVVE de voorlichting rondom de mogelijkheden tot euthanasie herzien. De vereniging vindt dat de methode van het drankje een groter gesprekspunt moet zijn: “Wij gaan onze informatie en voorlichting hierover aanpassen.”        

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.