Eigenlijk begon de criminele loopbaan van meestersmokkelaar Paul Meyer onschuldig. De drang naar geld en spanning zat er al vroeg in bij Meyer, afkomstig uit een gegoede familie uit Eindhoven en met een vader die bij Philips werkte. Als jongetje van 12 handelde hij al, eerst in konijnen, maar al snel overschrijdt hij de grens van legaliteit. Hij verkoopt als jongetje kerstbomen die hij illegaal heeft omgezaagd op het terrein van een boer.

Eenmaal volwassen vertrekt Paul naar Antwerpen, waar hij een handel begint in witgoed, bestemd voor het Oostblok. Maar als dat avontuur strandt, stort hij zich op de sigarettensmokkel naar Engeland. Dan komt ineens het grote geld binnen, en begint zijn luxe leven. Criminaliteit loont en Paul maakt de stap naar het echte werk. Nederlandse drugsbendes benaderen de smokkelaar, zien in hem de man om containers met hasj veilig de haven van Antwerpen uit te loodsen. Samen met de criminele bendes zet hij hashlijnen op, bouwt aan een drugsnetwerk met connecties in Marokko. Zo wordt Meyer een kopstuk van 'de bende van 700 miljoen'. De criminele bende opereert zo’n 10 jaar lang zeer succesvol, totdat het sprookje in 2007 uiteenspat. 

Bangkok

Leden van de bende worden gearresteerd in Bangkok, waar ze maandenlang verblijven in de meest beruchte gevangenis van het land. Maar uiteindelijk zit hij zijn gevangenisstraf van zes jaar uit in Belgie. Nu is hij vrij en heeft zijn opzienbarende levensverhaal opgetekend in het boekbekentenissen van een meestersmokkelaar” Zelf kijkt Meyer tevreden terug naar zijn smokkeltijd. "Ik weet dat veel mensen mij veroordelen, maar smokkel was voor mij in die tijd heel leuk. Ik heb een hele leuke tijd gehad ondanks de dingen die ik heb gedaan die niet mogen. Ik ben iemand die de consequenties neemt voor mijn daden. Ik heb zes jaar in een gevangenis gezeten en daar is nu het boek."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.