Een maand na het aantreden noteert het kabinet Rutte III 66 zetels, tien zetels minder dan de coalitiepartijen nu gezamenlijk hebben in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. 50PLUS stijgt met 3 zetels naar zeven. De partij van Krol profiteert vooral van de weerstand tegen de wet-Hillen.

De winst van 50PLUS bestaat uit kiezers van verschillende partijen (VVD, CDA, PVV, SP, CU). Als we vragen waarom ze zijn overgestapt zeggen velen dat andere partijen te weinig voor ouderen doen. Ook de wet-Hillen wordt door veel van deze kiezers genoemd als reden voor de overstap. 

De hele zetelverdeling is als volgt: VVD 28 (-2) PVV 23 (+2), CDA 14 (-2), D66 18 (+1), GroenLinks 13, SP 13 (+1), PvdA 11 (-1), ChristenUnie 6, 50PLUS 7 (+3), PvdD 4 (-2), SGP 3, FvD 9 (+1), DENK 1 (-1).

Over De Stemming

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: deelnemers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen. 

Aan De Stemming van deze maand, gehouden onder het GfK online panel, deden 1946 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.