Het idee is even simpel als revolutionair: met een 'slimme emmer' het watergebruik op aarde met meer dan 90 procent terugbrengen. De uitvinding van teler Pieter Hoff moet dit mogelijk maken.

Ooit was Hoff bollenteler, reisde de wereld over en zag bij zijn klanten hoe er met water om werd gegaan. Het zette hem aan het denken: er moest toch een efficiëntere manier zijn om met water om te gaan? Hij zocht en vond een oplossing, verkocht zijn bedrijf en wijdde zich volledig aan de ontwikkeling van zijn technologie: de 'Growboxx'.

Zoveel mogelijk bomen, zo min mogelijk water

Hoff wist dat 70 tot 80 procent van het zoete water in de wereld wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden en dat de wereldwijde ontbossing steeds harder gaat. En we hebben bomen nu harder nodig dan ooit om het overschot aan CO2 af te breken.

Lees ook

Hoff besloot zich uitsluitend bezig te houden met de vraag hoe hij zoveel mogelijk bomen kan kweken met zo min mogelijk water. Hoff verkocht zijn kwekersbedrijf en wijdde zich volledig aan zijn uitvinding. Want het is die 'Growboxx' die uitkomst moet bieden.

Overleven met weinig water

Het idee voor de 'Growboxx', de 'slimme 'emmer', deed hij op door goed te kijken naar met name de wortels van planten. Tijdens zijn bezoek aan het buitenland viel hem op dat wortels in droge gebieden harder en dieper groeien dan wortels die met veel water worden geïrrigeerd.

Het bracht hem tot de ontdekking dat als een plant of boom met weinig water moet overleven, de wortels sneller en dieper naar beneden groeien richting het grondwater. De 'Growboxx' zorgt ervoor dat de boom steeds een klein beetje water krijgt. Daardoor groeien de wortels dieper de grond in en kan de boom ook met weinig water overleven.

'Als de kraan dicht gaat, sterft alles binnen een paar dagen af'

Want het is vooral de zogenaamde druppeltechniek, ooit juist bedoelt om zuinig om te springen met water, die in de ogen van Hoff veel kwaad aanricht in de woestijn.

"In landen rond de Sahara wordt vooral druppel-irrigatie gebruikt. Wortels van bomen blijven hierdoor dicht bij de oppervlakte want daar is water. Maar gaat de kraan dicht, dan sterft alles in zo'n gebied met een paar dagen af. Eigenlijk is het een nep-landschap", zegt Hoff.

Over honderd jaar CO2-niveau van vóór 1850

Na jaren experimenteren in Marokko had Hoff de 'slimme emmer' zo geperfectioneerd dat bomen er zelfs mee in de woestijn kunnen groeien. Het waterverbruik bleek zo laag, dat met zijn methode 7500 bomen evenveel water verbruiken als één boom op de klassieke manier. En dat opent ongekende perspectieven. "We hebben 2 miljard hectare door de mens verwoeste gronden, 'man made desert', waar ooit bomen hebben gestaan."

De bodem is verarmd, maar op drie meter diepte zit water, en daarmee wordt beplanting mogelijk. "En 2 miljard bomen ontbinden evenveel CO2 als wij door middel van fossiele brandstoffen in de atmosfeer brengen. Als wij zo'n gebied zouden beplanten, dan zou de C02 concentratie in de atmosfeer niet meer omhoog gaan. Dan zitten we over 100 jaar wat CO2 in de atmosfeer betreft waarschijnlijk onder of het niveau van 1850, de start van de industriële revolutie."

Oud-bollenteler en klimaatvisionair Pieter Hoff: 'We moeten de kracht van de natuur gebruiken om CO2 uit de lucht te halen.'