Wel of niet contact opnemen met buitenaardse wezens? Dat lijkt vooral een vraag die de hoofdrolspelers van science fiction films zichzelf moeten stellen. Maar er zijn ook serieuze wetenschappers die zich dag in dag uit bezig houden met die vraag. En ze zijn het oneens over het antwoord.

De ene groep wetenschappers zegt: geen boodschappen de ruimte insturen om contact te krijgen met mogelijke andere beschavingen. Er zou wel eens slecht volk kunnen wonen op de planeet waar we de boodschap naartoe sturen en dat is vragen om problemen.

Andere wetenschappers zien dat probleem niet zo. Zelfs al zouden er kwaadwillende beschavingen worden bereikt met een boodschap vanaf de aarde, dan is het alsnog heel onaantrekkelijk om ons aan te komen vallen. En volgens onze natuurwetten zelfs onmogelijk, want de afstand tussen de aarde en de eerstvolgende planeet waarop leven mogelijk is is vrijwel onoverbrugbaar. 

Wat eerst alleen een discussie onder wetenschappers leek gaat ons tegenwoordig allemaal aan. Er worden namelijk steeds meer planeten ontdekt waarop leven mogelijk is en als we een boodschap gaan versturen naar een van die planeten, dan moeten we daar als wereldbevolking wel achter staan. 

In EenVandaag een gesprek met wetenschappers van de Amerikaanse organisaties METI (voor boodschappen sturen) en SETI (tegen boodschappen sturen). Ook praten we over dit dilemma met de astronomen Heino Falcke en Dap Hartmann.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.