Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk wil dat economische migranten de toegang tot de Europese Unie ontzegd worden nog voor ze voet op EU-grondgebied hebben gezet. In landen buiten de EU wil hij centra openen waar zulke migranten gescheiden worden van vluchtelingen die wél recht hebben op internationale bescherming. Dat blijkt uit de ontwerpconclusies van de Europese top die uitgelekt zijn.

Bij de eerste screening moet het onderscheid gemaakt worden tussen economische migranten en vluchtelingen. Dat zal gebeuren door de oprichting van opvangcentra aan de buitengrenzen van de Europese Unie. In welke landen deze opvangcentra mogelijk komen, is nog niet duidelijk. 

Dure klus

“Als het de migratie via de midden-route van Middellandse Zee zou verminderen, en daarmee het ook het aantal dat mensen dat verdrinkt, dan zou dat positief zijn”, aldus hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover. “Het nadeel is dat geen enkel land in Afrika dit zal willen. Tunesië lijkt me heel onwaarschijnlijk dat het regime zegt dat willen wij doen zelfs als er forse zak geld tegenover staat.”

Het idee om vluchtelingen buiten de Europese Unie op te vangen is al eerder naar voren gekomen in de nasleep van de vluchtelingencrisis van 2015. Het overleg tussen lidstaten over een nieuw Europees migratiebeleid zit al twee jaar vast. EU-president Tusk haakt nu in op de politieke situatie waarin Merkel zich bevindt met CSU-partner Seehofer en de Italiaanse regering die weigert nog langer migranten op te nemen.

Informele ‘asieltop’

De EU-president Donald Tusk gaat de komende dagen langs bij diverse Europese leiders. Hij hoopt met zijn rondreis de Europese landen op één lijn te krijgen. Zondag wordt in Brussel een informele 'asieltop' gehouden met EU-landen, die veel met migranten te maken hebben om deze problematiek voor de Europese top van 28 en 29 juni door te nemen.

De Duitse bondskanselier Merkel wil dat Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Spanje aanschuiven. Premier Rutte gaat ook naar Brussel. Als het voorstel wordt aangenomen maakt de opvang van migranten op Europees grondgebied plaats voor een ‘Fort Europa’ waarin alleen erkende vluchtelingen en legale arbeidsmigranten binnenkomen.