De lijfarts van de Amerikaanse president Donald Trump maakte in een persconferentie in het Witte Huis wel een heel bijzondere opmerking. Volgens Ronny Jackson heeft Trump 'geweldige genen' die hem beschermen tegen zijn ongezonde leefstijl. Bestaat er wel zoiets als sterke genen? Lammert de Bruin checkte dit in 'Feit of Fictie'.

Volgens Susanne Baars, genetisch onderzoekster en oprichter van de Human Genome Foundation bestaan 'geweldige genen' niet: "Binnen de wetenschap kijken we meer naar correlaties tussen genen. Je ziet dat bepaalde genen bij processen betrokken zijn, maar het verschil tussen zwakke en sterke genen is simpelweg niet zichtbaar."

Metabolisme

Baars geeft aan dat bepaalde groepen genen wel van invloed kunnen zijn op de gezondheid. "Met voeding en metabolisme zie je dat er vaak sprake is van een samenwerking van verschillende genen. Het kan zo zijn dat jij bepaalde varianten hebt die ervoor zorgen dat jij je eten sneller kan verteren, dus ook meer kan nuttigen en daardoor minder snel overgewicht ontwikkelt."

Of Donald Trump daadwerkelijk een goede set genen heeft is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Renger Witkamp van de Wageningen University is het namelijk niet zo makkelijk om ‘sterke genen’ te onderscheiden: "Sommige mensen beweren dat er genetisch onderzoek kan worden gedaan om te voorspellen hoe oud iemand wordt, maar de enige manier om dat nu te kunnen checken is om te kijken naar hoe oud je ouders zijn geworden."

De ongezonde levensstijl van Trump hoeft echter geen grote consequenties te hebben: "Ik zie wel een vergelijking tussen Trump en Churchill. Churchill is negentig jaar oud geworden, geestelijk en lichamelijk nog compleet gezond, hardloper Jim Fix is daarentegen op zijn 52e overleden aan een hartinfarct. Gezond leven leidt dus niet altijd tot een lang leven."

Conclusie

Ondanks dat genen samen wel kunnen bijdragen aan een goed metabolisme, is het hebben van 'sterke genen' nooit bewezen. De 'geweldige genen' van Trump moeten we dus helaas bestempelen als fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.