Docenten kunnen te weinig aandacht geven aan alle kinderen in de klas omdat ze extra tijd en aandacht kwijt zijn aan de zorgkinderen die ze sinds een jaar moeten opvangen in de klas. Dat zegt ruim tweederde van de ondervraagde docenten in een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek en het Algemeen Dagblad.

Docenten zeggen dat ze zowel het zorgkind als het ‘gewone’ kind nu niet genoeg aandacht kunnen geven. Ook hebben ze niet genoeg kennis en expertise in huis om deze kinderen met gezondheids- en of gedragsproblemen goed te begeleiden. De klassen zijn te groot en de werkdruk is nu te hoog.

Dat is ook de ervaring van juf Femke Goedendorp van basisschool De Opstap in IJsselstein. In EenVandaag vertelt zij hoe ze probeert om een kind met gedragsproblemen te corrigeren en te begeleiden en ondertussen de rest van de 25 kinderen moet helpen. 

Sinds 1 augustus 2014 wordt van reguliere scholen verwacht dat zij ook lesgeven aan kinderen die bijvoorbeeld door hun gezondheidsproblemen extra zorg nodig hebben. De wet die dit regelt is de Wet passend onderwijs. Hierop is veel kritiek.

Vanavond in EenVandaag meer over het onderzoek en de ervaringen in de praktijk.