‘Een hoge lening maakt de huiseigenaar kwetsbaar’ aldus DNB-president Klaas Knot in de Volkskrant. Dus adviseert hij de regering dat de maximale hypotheeksom stapsgewijs moet worden teruggebracht tot 90% van de aankoopsom. Maar wat betekent dit voor de huizenmarkt? Wordt het voor met name starters niet nóg moeilijker aan een huis te komen?

De limiet zou moeten voorkomen dat huizenbezitters weer grote restschulden oplopen. Deze restschulden kunnen huizenbezitters in tijden van crisis in grote problemen brengen, zoals ook met de huidige crisis gebeurde. Volgens Knot kampen we nog steeds met de gevolgen: de Nederlandse economie zou in de afgelopen vijf jaar mede hierdoor slecht hebben gepresteerd ten opzichte van het buitenland. 

Momenteel is de limiet 103% van de koopsom en daalt in 2018 verder tot 100%, waar het in 2008 rond de 125% lag. Maar het gaat Knot nog niet ver genoeg. Hij wil de grens nu dus nog verder verlagen tot 90%. Dat zou betekenen dat een huizenkoper bij een woning van 200.000 euro, nog maar 180.000 bij een hypotheekverstrekker kan financieren. De rest zal hij zelf moeten inbrengen, bijvoorbeeld uit spaargeld. De 'kosten koper' komen daar nog bovenop.

Het voorstel van Knot werd vandaag alles behalve warm onthaald. Banken, bouwondernemers, makelaars, de Vereniging Eigen Huis en zelfs het Centraal Planbureau verwezen het plan allemaal naar de prullenbak. Volgens hen is verdere aanscherping van de leennormen schadelijk voor het herstel van de woningmarkt en daarmee voor de economie. Ook is de vrees dat een groot tekort aan huurwoningen zal ontstaan. In de Tweede Kamer lijkt ook geen meerderheid voor het voorstel. VVD, PvdA en D66 keerden zich direct tegen het plan. 

In EenVandaag het verhaal van Bien Gelderman uit Vleuten, die net een nieuw huis heeft gekocht. Zij en haar man moesten onder de huidige regels al 5.000 euro zelf inbrengen voor de aankoop van hun woning. Mocht het voorstel van Knot er door komen dan zou dat al gauw het vijfvoudige worden. Verder een interview met Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. In de studio een reactie van onze vaste economisch commentator Martin Visser van de Financiële Telegraaf.