Als 2 procent van de Nederlanders DNA afstaat aan een particuliere databank als MyHeritage of 23andMe, kan bijna iedereen in ons land worden geïdentificeerd. "Als een broer of een verre neef zijn DNA instuurt, stuurt hij eigenlijk ook jouw informatie in."

Particuliere DNA-databanken maken al jaren een stevige groei door. Ze opereren vaak internationaal en zoveel mogelijk online. Ze bieden mensen de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in hun stamboom, of verloren familieleden te vinden.

'Als je verre neef DNA opstuurt, stuurt hij ook jouw informatie'

In Amerika worden deze databanken ook gebruikt om cold cases op te lossen. Zo lijkt de zaak van de Golden State Killer, een serieverkrachter en moordenaar uit Californië, opgelost met behulp van particuliere DNA-databanken. In Nederland is het raadplegen van particuliere databanken nog niet toegestaan bij forensisch onderzoek.

In deze particuliere DNA-databanken kun je ook gevonden worden, als je niet zelf je DNA opstuurt. "Als een broer of een verre neef zijn DNA instuurt, stuurt hij eigenlijk ook jouw informatie in", zegt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige van het Nationaal Forensisch Instituut (NFI).

Niet bekend hoeveel mensen DNA opsturen

En als 2 procent van de Nederlandse bevolking, zo'n 340.000 mensen, hun DNA opstuurt naar een particuliere DNA-databank, kunnen alle Nederlanders geïdentificeerd worden. "Dan kan je van iedereen wel een derdegraads neef, nicht of nauwere verwant vinden", zegt Meulenbroek. Hoeveel Nederlanders zich nu geregistreerd hebben bij een particuliere databank is niet bekend.

Lees ook

Meulenbroek wil wel benadrukken dat de bewering niet opgaat voor de nationale DNA-databank van het NFI. Deze DNA-profielen, het NFI heeft er zo'n 300.000, zijn met een andere technologie verkregen en kunnen hoogstens iets zeggen over direct verwantschap, zoals een vader of een moeder. "De reikwijdte van DNA-profielen in forensisch onderzoek is dus veel kleiner."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.