Je platte dak omtoveren tot een groen dak met plantjes. Vooral in steden is het in opkomst. In het hele land liggen nog honderden kilometers plat dak te wachten om 'groen' te worden.

Het ziet er leuk uit, zo'n groen dak met kleurige planten en bloemen. En het zou ook nog eens goed zijn voor het klimaat. Geen wonder dat de populariteit snel groeit. Maar wat levert het nou precies op, en hoe maak je zelf een groen dak? Een aantal voordelen van, en tips voor, een groen dak op een rij.

Waterbuffer

"Het is geen wondermiddel", zegt Bert Heusinkveld over de toepassing van groene daken. Hij is onderzoeker en meteoroloog aan de universiteit Wageningen. "Maar het heeft wel veel voordelen."

Zo ziet Heusinkveld voordelen in het vasthouden van regenwater. "We kennen de zware piekbuien in de zomer. Het water stroomt van het zwarte bitumen dak. Dan staan de straten blank en het riool wordt overstroomd door het regenwater. Begroeide daken houden regenwater vast. Het werkt als een waterbuffer."

Besparen op energiekosten

Ook signaleert Heusinkveld dat een groen dak op een huis extra isolatie oplevert. In de winter betekent dat minder stookkosten en in de zomer minder koelingskosten.

En dat kan best aardig oplopen. "Onderzoek laat zien dat je wel 10 procent aan energiekosten kunt besparen. Je zou kunnen zeggen dat je er misschien een kolencentrale door kunt uitsparen."

Groen maakt gelukkig, ook voor bijen en insecten

Een ander voordeel is dat uitzicht op groen volgens onderzoek mensen helpt zich meer ontspannen te voelen. Ook zouden mensen minder ziek zijn door uitzicht op groen. Kortom: je voelt je er gelukkiger door.

En, niet onbelangrijk, een begroeid dak trekt dieren aan: insecten, bijen, spinnen, vogels en vleermuizen. "Met veel groene daken krijg je zo een eco-systeem dat je meeneemt de stad in."

Zelf daktuinieren

Het meest voorkomende groene dak is bedekt met het vetplantje sedum, dat als voordeel heeft dat het hoge temperaturen aankan. Het is hele jaar groen, bloeit in de zomer en vraagt weinig onderhoud.

Wie zelf aan de slag wil met daktuinieren, moet zeker weten dat het dak voldoende draagkracht heeft omdat sedum water vasthoudt. Voor de opvang van CO2 is sedum helaas niet geschikt. Dat lukt beter met snelgroeiende groene planten. Maar die hebben weer water nodig en moeten worden gesnoeid.

Bert Heusinkveld: "Je kunt er landbouwgewassen op verbouwen. Dat betekent dat je gaat oogsten op de plek waar het nodig is."

Kweken van landbouwgewassen

Intussen ligt in Nederland naar schatting ruim 500 vierkante kilometer aan plat dak nog helemaal braak. "Dat is een gigantisch vergeten gebied waar heel veel mee mogelijk is", zegt Heusinkveld. "Ter vergelijking: het Nationaal Park de Hoge Veluwe is 55 vierkante kilometer groot. Dat betekent dat we een oppervlak van negen keer de Hoge Veluwe hebben die we voor natuur kunnen gaan inzetten. Dat is prachtig."

Aan voorbeelden voor het gebruik van daken heeft Heusinkveld geen gebrek, "Het is te gebruiken voor recreatie, je kunt er een heel park in ontwerpen. Je hebt dakontwerpen waar zelfs bomen in kunnen groeien. Dan moet je aan zwaardere daken denken, maar ook dat is mogelijk. Zelfs landbouwgewassen verbouwen is een optie."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.