Weet je het nog? De jurk uit 2015 die volgens de één blauw/zwart, maar volgens de ander duidelijk goud/wit was? Wetenschappers hebben eindelijk een verklaring gevonden waarom we niet allemaal hetzelfde zagen.

Neurowetenschapper Pascal Wallisch concludeert dat het te maken heeft met onze veronderstelling hoe de jurk was belicht. Degenen die dachten dat de jurk in de schaduw was gefotografeerd zagen hem in goud en wit. Degenen die echter dachten dat de jurk was gefotografeerd in kunstmatig licht zagen hem in blauw/zwart. 

Dat verschil in perceptie - dat je denkt dat iets in kunstlicht is gefotografeerd of niet - ligt volgens de onderzoeker aan de mate van daglicht waar je dagelijks aan wordt blootgesteld. Mensen die vroeg opstaan, vroeg naar bed gaan en veel zonlicht zien, zullen de jurk sneller in wit en goud zien dan avond- en nachtmensen. 

“De originele afbeelding was overbelicht waardoor onze hersenen zelf moesten bepalen wat de kleuren waren. Met als resultaat dat we zelf bepaalden in welk licht de jurk gefotografeerd was en daardoor andere kleuren zagen,” aldus Wallisch.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.