Jarenlang is het een mysterie gebleven: waarom besloot Vincent van Gogh zijn oor af te snijden? De meest gangbare theorie die de ronde deed staat nu echter op losse schroeven. Er is een nieuwe, meer aannemelijke.

Tegenover de arts die Van Gogh behandelde wilde de schilder niks kwijt over de reden van zijn pijnlijke daad. Maar er werd door kunsthistorici altijd vanuit gegaan dat een ruzie met zijn vriend en kunstenaar Gauguin de directe aanleiding was.

Het Van Gogh Museum zegt op hun site: “Vincent van Gogh sneed zijn linkeroor af toen de spanningen met Paul Gauguin, de kunstenaar met wie hij al enkele weken in Arles samenwerkte, hoog opgelopen waren.”

Maar nu is er een onderzoek naar Van Goghs tijd in de Provence waarin gesteld wordt dat er een andere aanleiding was: namelijk het bericht dat Vincents broer Theo zou gaan trouwen. Het was al bekend dat Vincent zich ellendig voelde door dit bericht omdat de band met zijn broer hecht was en hij bang was die relatie nu te verliezen. 

Maar er werd altijd vanuit gegaan dat hij dit nieuws pas kreeg nadat hij zijn oor er afsneed. In dit nieuwe onderzoek wordt gesteld dat Vincent de brief van Theo met het nieuws echter precies kreeg op de dag dat hij zichzelf verminkte.