De HEMA komt weer in Nederlandse handen. De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital is in onderhandeling met miljardair Marcel Boekhoorn over het eigendom van de winkelketen. Op sociale media worden de opvallende eerdere aankopen van Boekhoorn volop gedeeld.

Boekhoorn (58) vergaarde zijn rijkdom onder meer met de aankoop en verkoop van telecomprovider Telfort. Toen hij het bedrijf met grote winst verkocht, bleek dat hij weinig Hollandse zuinigheid in hem heeft. Want hij liet zijn eigen voetbalteam Oranje Blauw 4 meedelen in de winst: "Van de linksback tot de rechtsbuiten, allemaal gingen ze na een feestje naar huis met een paar ton op de bank en een mooi horloge", weet het AD.

info

Het allereerste HEMA-filiaal opende in 1926 op de Amsterdamse Kalverstraat. Eenheidsprijzen waren opvallend in de winkel; alle producten kostten 25 of 50 cent. Later werd dit concept losgelaten. Bekende HEMA-producten zijn bijvoorbeeld de rookworst en artikelen van Jip & Janneke. Het bedrijf was tot juli 2007 van Maxeda, waar ook V&D, Praxis en De Bijenkorf onder vielen, en is sindsdien verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Vanaf 2008 zijn er ook HEMA-filialen in het buitenland te vinden. Al ruim een jaar stond het winkelbedrijf in de verkoop.

Opvallende aankopen

Onder mensen op Twitter is er veel vreugde dat de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam in Nederlandse handen komt. Al heeft niet iedereen evenveel vertrouwen in Boekhoorn, die ook wel de Nederlandse Elon Musk wordt genoemd vanwege zijn investeringen in uiteenlopende zaken.

De investeerder is nogal excentriek als het gaat om aankopen. Hij woont half in zijn eigen dierentuin, is gek op panda’s, en gorillas. Vanuit zijn kantoor kan hij bananen in het hok van de mensapen gooien. En er gaat nog een anekdote rond: Ooit kocht hij voor heel erg veel geld een zeldzame witte krokodil. Toen het beest uit Taiwan de eerste Nederlandse regenbui over zich heen kreeg, bleek het om een doodgewoon groen exemplaar te gaan.

Diverse relaties

Ook Boekhoorns privé-leven is voer voor online gesprekken. In het verleden heeft hij romances gehad met zangeres Hind Laroussi en Tatjana Simic. Op it moment heeft hij verkering met Rebecca, de 34-jarige zus van Yolanthe Sneijder-Cabau.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.