Een nieuwe DNA-technologie kan enorm bijdragen aan de bestrijding van het klimaatprobleem. Maar de EU wantrouwt die technologie en houdt het tegen. Tot verbijstering van wetenschappers, veehouders en grasproducenten.

Koeien stoten het broeikasgas methaan uit. Maar liefst 5 procent van alle broeikasgassen in Nederland komt van koeien. Dat kan flink naar beneden, als de koeien ander gras zouden eten. Er bestaat een methode die het DNA van gras zodanig verandert dat koeien veel minder methaan gaan produceren, maar die methode mag niet gebruikt worden van het Europees gerechtshof. De rechters scharen het onder 'genetische modificatie'.

info

CRISPR Cas9: sleutelen aan DNA

Met behulp van CRISPR Cas9 kunnen wetenschappers DNA wijzigen. Cas9 staat voor Cas9 (CRISPR associated proteine 9). Het is een mechanisme dat door bacteriën wordt gebruikt om virussen te bestrijden. In 2012 hebben wetenschappers de werking van CRISPR achterhaald. Nu kan het worden gebruikt om gericht wijzingen in het DNA van planten en dieren te maken, bijvoorbeeld om ze resistent te maken tegen ziektes.

Als koeien herkauwen herkauwen om gras te verteren komt methaan vrij. Hoe langer het verteringsproces duurt, hoe meer methaan er vrijkomt. Een oplossing om methaan-uitstoot te beperken? Gras lichter verteerbaar maken door het DNA te wijzigen.

Grasmanagement

Het geheim van de methaanproductie zit in de pens van de koe, legt universitair hoofddocent Jan Dijkstra uit. Op de Wagenings Universiteit onderzoekt hij veevoeders. "Het gras gaat in de pens, een grote voormaag, en wordt daar gefermenteerd. Hoe langer dat duurt, hoe meer methaan er vrijkomt."

Boeren kunnen in hun grasmanagement al heel veel doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. "Wanneer je koeien jong gras geeft gaat de methaan uitstoot omlaag, maar boeren kunnen niet het hele jaar door jong gras leveren."

Veilig

De CRISPR-methode is 100 procent veilig, vertelt geneticus Hans Clevers van de Universiteit Utrecht. "Ik werk in het lab al meer dan 30 jaar met DNA, en sinds een paar jaar met CRISPR, en er is nog nooit een ongeluk gebeurd, een dier of een plant ontsnapt."

Clevers vindt het oordeel van het Hof van Justitie moeilijk te plaatsen. "Als burger kan ik me nog voorstellen dat je ethische of religieuze bezwaren hebt, maar als wetenschapper niet. Het lijkt me goed wanneer het hof opnieuw naar de zaak kijkt."

Tv-reportage EenVandaag: Verbod op grassoort die helpt tegen klimaatverandering

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.