Vorige week maakte burgemeester Bolsius van Amersfoort bekend dat pedoseksueel Sytze van der V. een woning heeft gevonden in de stad, boven een kinderdagverblijf.

Dit leidde tot veel commotie en demonstraties in de buurt. 42% van de deelnemers van een onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel zou het erg vinden als er een veroordeelde pedoseksueel in hun eigen gemeente komt wonen, terwijl 47% zegt hier geen problemen mee te hebben. 

Drie jaar cel voor misbruik

Van der V. werd in 2009 veroordeeld tot drie jaar cel voor misbruik van jongens in Eindhoven. Sinds zijn vrijlating vorig jaar is huisvesting een probleem en zwierf hij een tijd rond. Hoewel Van der V. aangeeft niet op baby’s en peuters te vallen, acht de burgemeester een andere verblijfplaats geschikter. Hij heeft daarom alternatieve woningen in zijn stad voorgesteld, maar die beantwoorden niet aan de wensen van Sytze van der V. Aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten, kan hij niet gedwongen worden om te verhuizen. Bewoners van Amersfoort hebben geëist dat er binnen een week een oplossing ligt. 

Discussie

We spreken over deze kwestie met Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland; Ralph Hermans, docent strafrecht aan de VU; en Nicky Hazewinkel uit het EenVandaag Opiniepanel. Daarnaast presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Verhaal

In 2009 deed de toen 61-jarige pedoseksueel Sytze van der V. zijn verhaal in een uitzending van EenVandaag. Nadat hij door de burgemeester van Eindhoven geweigerd werd, moest hij ook uit de gemeente waar hij destijds wel woonruimte had gevonden vertrekken. Een jaar later spraken we van der V. opnieuw toen bekend werd dat het gebiedsverbod om te voorkomen dat de pedoseksueel zich in Eindhoven zou vestigen, ondanks een kort, blijft gelden.

Daarnaast sprak EenVandaag onlangs met Jacques Niederer van de Raad voor de Strafrechtstoepassing. De Raad werkt momenteel samen met het OM en Reclassering Nl om een gedragsregel code op te stellen hoe in dit soort situaties te handelen als burgemeester. De manier waarop de huisvesting van Volkert van der G. in Apeldoorn is geregeld, is daarbij een voorbeeld voor de aanpak die na de zomer in alle gemeenten moet gelden. Bekijk de reportage rechtsbovenaan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.