Schuldhulpverlener Ilona van Beusekom komt het in haar werk dagelijks tegen: mensen die op de pof kopen en daardoor torenhoge schulden hebben. "Het kortetermijndenken neemt het over: het maakt niet uit hoe hoog de rente is, als ik het nu maar kan kopen."

Het aantal mensen dat op rekening koopt en een betalingsachterstand heeft, is volgens minister Hoekstra van Financiën veel te hoog. Postorderbedrijven en webwinkels hebben nog een jaar de tijd om zelf orde op zaken te stellen. Anders neemt Hoekstra maatregelen.

Kleine aankoop wordt grote schuld

Ilona van Beusekom is schuldhulpverlener in Dordrecht en omgeving. Volgens haar gaat het vaak om kleding of luxe goederen, zoals een wasmachine. "Met name mensen met een krap inkomen hebben niet gespaard om een kapotte wasmachine te vervangen." Mensen kopen zonder zich iets aan te trekken van de waarschuwingen omdat het belangrijk is het product snel in huis te hebben.

Wanneer mensen de rekening vervolgens niet kunnen betalen zorgt een relatief kleine aankoop, door rente en boetes, voor een grote schuld. "Mensen komen hierdoor echt in de problemen en kunnen hun vaste lasten niet meer betalen", vertelt Van Beusekom. Dit leidt tot schrijnende gevallen. "Het is belangrijk dat mensen zo vroeg mogelijk bij ons terecht komen."

Kwetsbare groep

"Mensen komen voor langere tijd in financiële problemen door bijvoorbeeld een echtscheiding of het verliezen van een baan." Maar het gebrek aan een financiële opvoeding kan ook bij mensen tot schulden leiden. Veel mensen die Van Beusekom helpt tijdens haar werk hebben ouders die ook in financiële problemen zitten. "Deze mensen hebben bijvoorbeeld niet van huis uit meegekregen dat je moet sparen."

Mensen die laaggeletterd of laaggeschoold zijn begrijpen de voorwaarden niet goed. "Als je zo lang in de financiële problemen zit heb je bovendien te maken met schaarsteproblematiek." Dit leidt ertoe dat bij deze kwetsbare groep het kortetermijndenken het over neemt: "De rente maakt niet uit, als ik het nu maar kan aanschaffen."

Lees ook

'Positief dat Hoekstra dit signaal afgeeft'

Van Beusekom kan het signaal dat minister Hoekstra nu afgeeft alleen maar toejuichen. Maar afwachten tot Hoekstra over een jaar de balans opmaakt doet de schuldhulpverlener niet.

Zij gaat samenwerken met de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. "Samen zetten we in op minder verleiding, duidelijke voorwaarden, en hulp bieden aan mensen die toch in de problemen komen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.