Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Berlijnse architect Walter Gropius Bauhaus oprichtte. De ontwerpen, gemaakt op de legendarische kunstacademie bleken tijdloos.

Deze vijf Bauhaus-meubels ken je ongetwijfeld, en misschien staan ze zelfs in je eigen huis.

1. Wassily-stoel - Marcel Breuer

Marcel Breuer is een van de beroemdste architecten die studeerde aan de Bauhaus academie. Breuer ontwierp er zijn beroemde Wassily-stoel tussen 1925 en 1927. De stoel was revolutionair wegens het gebruik van staal. Maar ook vanwege de vorm: het was de eerste stoel met gebogen buisframe. Tegenwoordig kun je talloze namaak Wassily-stoelen vinden op het internet.

Wassily stoel - Marcel Breuer
Bron: ANP
Wassily-stoel - Marcel Breuer

2. Wagenfeld Lamp - Wilhelm Wagenfeld

Wilhelm Wagenfeld was een Duitse industrieel ontwerper en leerling van Bauhaus. Een van zijn klassiekers is een tafellamp uit 1924 die bekendstaat als de 'Wagenfeld-lamp' of ook wel de 'Bauhaus-lamp'. Hij ontwierp het tijdloze model samen met Carl Jakob Juncker. De industrieel ogende lamp wordt nog steeds volgens de oorspronkelijke specificaties voor afmetingen en materialen vervaardigd in Duitsland.

Wagenfeld-lamp op postzegel - Wilhelm Wagenfeld
Bron: Deutsche Post AG
Wagenfeld-lamp op Duitse postzegel - Wilhelm Wagenfeld

3. Barcelona-stoel - Ludwig Mies van der Rohe

De beroemde quote 'less is more' komt van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. Hij werd in 1930 directeur van Bauhaus, totdat het in 1932 door de nazi's werd gesloten. Zijn Barcelona-stoel uit 1929 behoort to één van de bekendste ontwerpen die geassocieerd worden met Bauhaus. Van der Rohe ontwierp ook een bijbehorende voetensteun en salontafel. De originele Barcelona-stoel wordt overigens nog steeds gemaakt door het Amerikaanse designmerk Knoll. Wil je liever geen 6000 dollar betalen? Dan kun je op internet talloze namaak Barcelona-stoelen vinden.

Barcelona stoel - Ludwig Mies van der Rohe
Bron: Jim
Barcelona-stoel - Ludwig Mies van der Rohe

4. Bauhaus-wieg - Peter Keler

De Duitse architect Peter Keller was student aan de Bauhaus-academie en ontwierp deze kleurrijke wieg in 1923, voor de eerste Bauhaus-expositie in Weimar. De wieg is tegenwoordig meer een museumstuk geworden, dan dat hij nog echt gebruikt wordt. Toch geldt het als een van de meest iconische en bekendste werken die uit Bauhaus zijn voortgekomen.

Bauhaus wieg - Peter Keler
Bron: ANP
Bauhaus-wieg - Peter Keller

5. Cesca Stoel - Marcel Breuer

Waarschijnlijk is geen enkel Bauhaus-meubel zo vaak gekopieerd als de Cesca-stoel, ook wel bekend als de B33. Ook dit iconische model werd ontworpen door architect Marcel Breuer in 1928. De originele Cesca stoel heeft heeft handgeweven rietstukken. De eetkamerstoelen zijn al jaren in vele vormen, kleuren en materialen terug te vinden in interieurzaken: de kans is dus groot dat jij ook een stoel hebt aan je eettafel die geïnspireerd is op dit tijdloze model.

Cesca-stoel
Bron: Wikimedia Commons
De Cesca-stoel - Marcel Breuer
info

100 jaar Bauhaus

Op woensdag 16 januari wordt in Berlijn de aftrap gegeven voor de viering van 100 jaar Bauhaus. Deze legendarische kunstacademie is tot op de dag van vandaag invloedrijk in onder meer de architectuur en industriële vormgeving.

Op 1 april 1919 richtte de Berlijnse architect Walter Gropius de academie op. Architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst moesten er samenkomen. De academie bestond slechts 14 jaar en werd opgedoekt door de nazi's die er vanaf wilden.

Het gedachtengoed van Bauhaus - simpel, symmetrisch en functionaliteit boven alles - werd over de hele wereld verspreid door de 1400 studenten die uit 29 verschillende landen aan de academie studeerden. Zo werd Bauhaus een van de invloedrijkste exportproducten van Duitsland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.