Al bijna zeven jaar wordt hij gegijzeld door een terreurbeweging op de Filipijnen. Ewold Horn uit het Groningse dorp Termunten. Zo ver bekend is hij de enige Nederlander die op dit moment wordt gegijzeld. En toch kent bijna niemand hier zijn naam.

In februari 2012 vertrekt de Groninger Ewold Horn naar de Filipijnen voor zijn grote passie: vogels spotten. Op een klein eilandje in het meest zuidelijke deel van de Filipijnen gaat hij in de jungle op zoek naar een zeer zeldzame vogel. Maar wat een bijzondere trip had moeten worden, pakte heel anders uit. De jungle is nu zijn gevangenis.

Op zoek naar de Sulu-neushoornvogel

Voor zijn hobby reist Horn jarenlang de hele wereld over. Het is zijn droom om de Sulu-neushoornvogel te zoeken. Een extreem zeldzame vogel, waar er nog maar ongeveer veertig van in het wild leven. Op het eiland Tawi-Tawi, ongeveer zo groot als het eiland Texel, leeft de vogel ergens diep in de jungle.

Samen met zijn goede vriend Lorenzo Vinciguerra slaagt Horn er in om de vogel te vinden. Een droom die uitkomt voor de vogelliefhebbers. Terwijl ze zich begeven naar het vliegtuig dat het tweetal terug naar huis moet brengen, gaat het opeens vreselijk mis.

Spoorloos

Vijf mannen met wapens klimmen aan boord van de boot. Er wordt in de lucht geschoten. Ewold Horn en zijn Zwiterse vriend zijn vanaf dat moment in handen van kidnappers die opereren namens de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf. Terwijl de gids en de Zwitser uiteindelijk weten te ontsnappen aan de gijzelaars is Horn tot op de dag van vandaag nog altijd in handen van de terreurgroep.

De Zwitser vertelt na zijn ontsnapping dat Horn niet met hem mee kon vluchten omdat zijn lichaam simpelweg te zwak was. Sinds de dag van de ontvoering ontbreekt elk spoor van de Groninger.

Het gijzelen van Westerlingen is voor een terreurbeweging zoals Abu Sayyaf inmiddels een verdienmodel geworden. Van het losgeld kopen ze wapens en ook gebruiken ze het geld om de lokale bevolking om te kopen. Het Filipijnse leger intensiveerde de afgelopen jaren de strijd tegen de terroristen. Het lijkt haast een kat-en-muisspel waar het einde nog lang niet van in zicht is.

Stilte rondom Horn

Zo snel als Horn verdwijnt, zo snel lijkt ook de aandacht voor zijn zaak te verdwijnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet inhoudelijk op de zaak reageren vanwege veiligheidsoogpunt. Waar de ontvoerders van andere gegijzelden video's op internet plaatsen waarin eisen worden gesteld, blijven die bij Horn uit. Onduidelijk blijft of en hoeveel losgeld er wordt geeist voor de Groninger. Ook in de media verschijnen nog maar zelden berichten over Horn. Het verhaal van de vogelspotter raakt langzaam in de vergetelheid.

Warren Rodwell weet als geen ander wat Horn op dit moment meemaakt. Via Skype vertelt hij ons zijn ongelofelijke verhaal. Vandaag is het precies zeven jaar geleden dat hij werd ontvoerd door dezelfde terreurgroep die nu ook Ewold Horn gevangen houdt. Rodwell is op een avond alleen thuis als hij plotseling wordt overvallen door vier gewapende mannen. Het zijn kidnappers die handelen in naam van Abu Sayyaf. Ze schieten een gat in zijn hand en voeren hem af in een boot op zee. Daarna houden ze hem vijftien maanden lang vast ergens diep in de jungle. Al snel krijgt hij het gevoel dat alles en iedereen hem is vergeten.

Voor ik het wist lag ik op de grond en vlogen de kogels rakelings langs mij heen.

Overleven in de jungle

Vijftien maanden lang werd Rodwell verstopt in de jungle. "Diep in de mangrove-jungle werd ik vastgehouden, het was heel erg afgelegen. Er was geen enkele vorm van communicatie mogelijk met het buitengebied. De enige mensen die ik zag dat waren mijn bewakers." Volgens de Australier zijn de eerste maanden de grootste uitdaging. Als je die weet te overleven dan kun je het lang volhouden. "De eerste drie maanden was ik continu bang dat ze me zouden onthoofden. Op een gegeven moment gaf ik gewoon de hoop op. Toen ik dat deed, voelde het als een soort van bevrijding. Het was zoiets geks."

Rodwell denkt vaak aan Ewold Horn. Hij heeft vertrouwen dat hij nog altijd in leven is. "Hij is volwassen en een ervaren reiziger. Bovendien is hij een man van de natuur. Ongetwijfeld heeft hij de vaardigheden in zich om te overleven. Ik denk zelfs dat hij op dit punt zich heeft gerealiseerd dat zijn land hem is vergeten. Maar ik geloof niet dat iemand zoals Horn zich zal laten beperken door zoiets als hoop."

Trauma

Als Horn op een dag weer vrij weet te komen zal de weg terug naar het normale leven niet makkelijk zijn. Rodwell vertelt dat het hem ruim een jaar duurde om zich weer aan te passen. "Mijn leven is nooit meer zoals het was voor de ontvoering." Rodwell hoopt dat ook de Nederlander op een dag weer vrij zal komen. "Zijn normale omgeving is nu niet langer Nederland. Het is de jungle. De wereld zoals je die kende is compleet anders."

De afgelopen zes jaar leven familie en vrienden van Horn tussen hoop en vrees. Al bijna 2500 dagen wachten ze in Groningen op dat ene verlossende telefoontje met goed nieuws. De hoop dat Ewold Horn op een dag weer terug naar huis komt nog altijd niet vervlogen.

info

Situatie op de Filipijnen

Op de Filipijnen woedt al decennialang een felle strijd tussen islamitische onafhankelijkheidsbewegingen en de overheid. In het zuiden van het land wonen veel islamitische bewoners. Zij voelen zich al jaren verwaarloosd door de regering van het voornamelijk christelijke land. Op het zuidelijke eiland wordt die strijd gevoerd door Abu sayyaf, de meest gewelddadige groepering. Een deel van deze groep zwoer trouw eerder trouw aan IS-leider al-Baghdadi.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.