Een nexit gaat veel mensen te ver, maar dat neemt niet weg dat Nederlanders kritisch zijn over hoe de EU functioneert. Het moet 'anders', maar hoe dan? EenVandaag Opiniepanel-leden Gerrit Hartholt en Henri Schutte vertellen wat ze denken over de EU.

Gerrit Hartholt (54) kwam, na ruim 25 jaar lidmaatschap bij het CDA, bij D66 uit. Maar waar het gros van zijn (nieuwe) partijgenoten heilig gelooft in Europa, vindt hij zichzelf ietwat terughoudender. "Het feit dat er plannen waren om chocoladesigaretten te verbieden, vond ik belachelijk. Europa durft het kennelijk niet aan om gewone sigaretten te verbieden."

Nostalgie en innovatie

Het illustreert volgens de Dedemsvaarter hoe 'Brussel' zich met de verkeerde hoofdzaken bezighoudt. "Laat Europa zorgen dat de veiligheid en arbeidsmigratie op orde is. En dat als het kan Engeland binnen de Europese Unie blijft. Europa moet zich niet met 'flut-details' bemoeien", vindt hij.

Henri Schutte (50) verlangt juist terug naar hoe het ooit is begonnen met de EU, als EEG. "Ik zou willen dat het minder politiek is. Meer samenwerken, dingen samen doen en bedenken, maar niet van bovenaf opgelegd." De Doetinchemmer is de afgelopen jaren kritischer naar de EU gaan kijken. Dat komt volgens hem mede doordat er onbegrijpelijke besluiten zijn genomen. "Neem de pulsvisserij bijvoorbeeld. Dat is met één pennenstreep om zeep geholpen. Onbegrijpelijk dat innovatie op die manier wordt tegengehouden."

Hele spul naar huis?

Een ander beletsel ziet Schutte in het feit dat er weinig zicht is op wat en hoe de Europese politiek werkt. Hij hekelt onder meer de lobby-cultuur. "Ik zie vooral dingen gebeuren die ondemocratisch zijn, onbekende samenwerkingsverbanden met mensen die we niet kennen", zegt Schutte. "Dat was voorheen misschien ook wel zo, maar nu ben ik bewuster met politiek bezig."

Waar Schutte 'het hele spul' naar huis zou willen sturen, wil Hartholt zo ver niet gaan. "Bepaalde problemen zijn in EU-verband beter en makkelijker oplosbaar. Autocratische leiders zoals Poetin, Erdogan, Xi Jinping en Trump vragen om een adequaat antwoord. Een verdeeld Europa is dat niet", zegt Hartholt.

Tv-reportage EenVandaag: EU graag een beetje op afstand

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.