De Kamer moet het kabinet controleren en vooral zo nu en dan haar tanden laten zien. Maar hoe doe je dat als het land ook vraagt om eenheid, zoals nu in de coronacrisis? Politiek commentator Joost Vullings: "Het was minder politiek dit keer."

Elkaar geen vliegen afvangen, waardigheid uitstralen en er vooral geen marathonzitting van maken zoals vorige keer. Dit namen de Kamerleden van zowel coalitie en oppositie zich heilig voor in het debat vandaag.

Korter

Volgens Vullings lukte dit best aardig. "Het was iets korter deze keer. De spreektijden waren ingekort en ook waren er minder interrupties."

Minister Hugo de Jonge beleefde als nationale crisismanager zijn vuurdoop in het debat. Vorige week zakte zijn voorganger Bruins nog live in elkaar in de Kamer. Het ging er dit keer iets rustiger aan toe. "Het was absoluut een stuk minder politiek dit keer. Er kwamen ook minder persoonlijke aanvallen. En politici gebruikten minder eigen stokpaardjes."

Lees ook

Toezegging IC-bedden

Toch nam de oppositie de Jonge wel degelijk onder vuur als het om het dreigende gebrek aan IC-bedden, de soms wat haperende overheidscommunicatie en het Nederlandse testbeleid ging. De Kamer was vooral boos over het dreigende tekort aan IC-bedden volgende week.

Volgens onze politiek commentator vroeg het parlement daar wel even flink door. "De minister zei steeds: 'Ik doe mijn best', terwijl de Kamer een harde toezegging wilde. De Jonge werd wel tijdens het debat gered door een bericht van zijn collega van Rijn. Per 1 april zijn er 1600 IC-bedden beschikbaar. Dat moet voldoende zijn om in ieder geval de piek voor volgende week op te kunnen vangen."

Zeker van waarde

De Kamer komt op dit moment maar één keer per week plenair bij elkaar. Volgens Joost Vullings heeft dat zeker zijn waarde. "We kunnen zien dat het kabinet gecontroleerd wordt. En dit debat word ook gebruikt om regering iets harder laten lopen. Nog harder dan ze al doen op dit moment."

"Er worden zoveel ingrijpende maatregelen genomen op dit moment, dan is enige mate van parlementaire controle wel heel belangrijk. Ook voor de transparantie van het hele proces."

'Communicatie gaat nog vaak fout'

Bovendien is er ook ruimte in een debat om toe te geven dat bepaalde dingen fout zijn gelopen. Zo erkende premier Rutte dat de communicatie over de maatregelen waar we ons op dit moment aan moeten houden echt beter moet.

Vullings: "Communicatie is zo belangrijk in een crisis als deze. En toch zie je dat dit best wel gaat misgaat. Bij de tv-speech van Rutte aan de natie maar ook afgelopen maandag weer over de duur en de inhoud van bepaalde maatregelen. Daarom komt er nu ook een overheidscampagne."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.