Er wordt geschokt gereageerd op het bericht dat tientallen bruggen en viaducten in Noord-Holland veel achterstallig onderhoud hebben en dat bij meerdere objecten het risico ‘onacceptabel’ is.

Volgens de ANWB, ondernemersverenigingen en de PvdA moet minister Cora van Nieuwenhuizen ingrijpen. De VVD heeft Kamervragen gesteld aan de minister en op verzoek van de PvdA komt er een debat in de Tweede Kamer.

De VVD wil van de minister weten hoe lang al bekend is dat honderden bruggen en viaducten door achterstallig onderhoud risico lopen om in te storten. De partij wil ook weten wat er al wordt gedaan om dat eventuele gevaar te voorkomen.

Lees ook:

EenVandaag deed samen met NH Nieuws onderzoek naar de staat van bruggen en viaducten in Noord-Holland. Via een WOB-procedure werden 212 interne rapporten opgevraagd. Tientallen van die objecten hadden te maken met scheuren, verzakkingen, falende wapening, vervorming of extreme roest.

'Veiligheid niet in geding'

Volgens Rijkswaterstaat is de veiligheid van de infrastructuur echter niet in het geding. De staat van de infrastructuur wordt ‘continu gemonitord’, zegt een woordvoerder. “Als er een onveilige situatie is grijpt Rijkswaterstaat direct in. Als uit een inspectierapport blijkt dat een brug niet voldoet aan de wettelijke normen dan worden afwijkingen direct hersteld of maatregelen getroffen.”

LEES OOK: 

Voor het reguliere onderhoud van wegen, spoorwegen, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten is tot 2031 33 miljard euro beschikbaar, gaat Rijkswaterstaat verder. “Begin dit jaar heeft de minister aangegeven dat er extra geld inzet nodig is. Het budget voor vernieuwing van de infrastructuur wordt daarom meer dan verdubbeld: van jaarlijks 150 naar 350 miljoen euro per jaar.”

1 miljard erbij

Onvoldoende, vindt Machiel van der Kuijl van verladerorganisatie Evofenedex. “Dat is, hoeveel het ook klinkt, niet voldoende om ook het onderhoud van de rijkswegen op orde te houden”, zegt hij.

Toch is de organisatie niet verrast. “Wij weten allang dat er minimaal 1 miljard euro extra per jaar nodig is. Dit nieuwe onderzoek naar de staat van de rijksweginfra in Noord-Holland onderschrijft onze angst dat er veel meer zwakke plekken in onze infrastructuur zitten en er dus veel meer plotselinge afsluitingen dreigen”, laat hij weten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.