Zeker negentien gemeenten willen meedoen aan de proef voor legale wietteelt. Grote gemeenten zijn afgehaakt en ook coffeeshops hebben aarzelingen. Haalt het paradepaardje van D66 wel de eindstreep?

Vandaag loopt de deadline af waarop gemeenten zich kunnen aanmelden voor de proef. De bedoeling leek zo eenvoudig: 10 gemeenten en 10 telers die onder toezicht van de overheid wiet gaan telen en verkopen. Een langgekoesterde wens van coalitiepartij D66. En een eerste stap om de wiethandel uit het criminele circuit te krijgen. Maar de uitvoering leek nogal wat voeten in de aarde te hebben. Nu de deadline afloopt waarop gemeenten zich kunnen aanmelden, doemt een gemengd beeld op.

Iedere gemeente zijn eigen voorwaarden

De proef kan zeer waarschijnlijk doorgaan, want het minimaal aantal gemeenten dat mee wil doen lijkt gehaald te zijn, zo bleek vanochtend in het Radio 1 Journaal. Probleem is wel dat alle burgemeesters hun eigen voorwaarden hebben gesteld voor deelname aan de proef. Ook de coffeeshops hebben nog grote aarzelingen. Verder zijn de grote gemeenten inmiddels allemaal afgehaakt.

Bart Vollenberg bezit twee coffeeshops en is woordvoerder van Cannabis Connect, de landelijke koepel van ondernemers in de cannabisbranche. Hij is blij met het experiment, maar heeft ook bedenkingen."We maken ons met name zorgen over de uitvoerbaarheid van het experiment. De mogelijkheden om het gefaseerd in te voeren zijn te beperkt en er is geen mogelijkheid voor lokaal maatwerk.

Ook voorvechter van het eerste uur, burgemeester Paul Depla van Breda, heeft zijn kanttekeningen bij de proef. Breda heeft zich aangemeld voor de proef, maar wel onder voorwaarden. "De kans is aanwezig dat niet alle coffeeshops in de gemeente mee willen doen. Die zou ik dan moeten sluiten. Het zou kunnen dat deze coffeeshops dan financiële claims bij de gemeente gaan neerleggen en dat gaat ons dus veel geld kosten. Daarin wil ik steun van het kabinet."

Lees ook

Kans op toename illegale straathandel

Maar dat is niet het enige. "Wanneer de proef van start gaat zal dat eerst veel ruis veroorzaken", denkt Depla. "Veel illegale telers zullen de kip met de gouden eieren zien verdwijnen en dat niet zomaar accepteren. Hierdoor kan straathandel ontstaan en overlast. Dan zal er voor de gemeenten die eraan meedoen meer handhaving moeten komen om dat in goede banen te leiden."

Ook coffeeshophouder Vollenberg denkt dat het experiment tijd nodig heeft en bijgestuurd moet worden wanneer dat nodig is. "Het zal geleidelijk moeten worden ingevoerd. De consument heeft tijd nodig om aan het nieuwe assortiment te wennen. De kwekers en coffeeshops moeten dan gelegenheid hebben om het assortiment te kunnen aanpassen. Anders wordt het een debacle. Dan zijn de coffeeshops leeg, de straten vol en zit de burgemeester met z'n handen in het haar."

Lees ook

Toch is burgemeester Depla overwegend positief. "Het is een goed en belangrijk initiatief, want we moeten af van het gedoogbeleid dat Nederland al 40 jaar in de greep houdt. Er moeten alleen hele goede afspraken worden gemaakt met het kabinet. Dan kan het echt een succes worden."

Tv reportage: Wietproef wankelt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.