Al van kleins af aan zit het zakendoen in zijn bloed. Rens Zuiderwijk (12) onderhandelde al op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Op zijn achtste begon hij een verhuurbedrijf voor lasergames. Hij heeft er inmiddels 64 die worden opgeladen met zonne-energie.

Dit weekeinde organiseerde de Kamer van Koophandel voor het eerst een landelijke startersdag voor kinderen van 8 tot 12 jaar in de Jaarbeurs in Utrecht.  Het aantal ondernemers onder de 18 jaar is in vijf jaar tijd verdubbeld. In 2012 stonden 1119 minderjarigen ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. In 2017 was dat aantal gestegen tot 2273. ''Binnen drie muisklikken hebben kinderen de wereld binnen handbereik. Op de basisschool zit een onderneming beginnen in het lespakket. De jeugd van nu veel assertiever en creatiever en ziet kansen’’, zegt bedrijfsadviseur Angele Magre van de Kamer van Koophandel. ''Waarom zou je vakkenvullen voor 3,75 per uur als je ook geld kunt verdienen met dingen waar je echt blij van wordt?’’

Kindondernemers verdienen hun geld als dj, vlogger of runnen een internetwinkel blijkt uit onderzoek. Ze verhuren ook verkleedkoffers, hebben een groentewinkel of geven bedrijven adviezen hoe ze het best kinderen online kunnen bereiken.

Toestemming

Minderjarigen hebben toestemming nodig van hun ouders voor bedrijfsmatige rechtshandelingen. Inschrijven  bij de Kamer van Koophandel kan alleen met toestemming van vader of moeder. Personeel in dienst nemen, kantoorruimte huren of een zakelijke bankrekening openen kan ook niet zelfstandig. De zakelijke rekening van Rens staat bijvoorbeeld op naam van zijn moeder.

Zijn moeder houdt altijd een oogje in het zeil. ''In principe doet hij alles zelf. Hij heeft alle investeringen die wij deden in de laserguns al terugverdiend’’, zegt ze. ''Ik kijk mee op de achtergrond. Zeker als het om een goede planning gaat. Soms heeft hij twee feestjes op een dag en dan moet voor zijn klanten wel alles in orde zijn.’’

Jonge ondernemers tussen de 16 en 18 jaar kunnen bij de Rechtbank een handlichting aanvragen. Daarmee wordt de handelingsonbekwaamheid van een minderjarige gedeeltelijk opgeheven. Hierdoor ben je zelf verantwoordelijk voor je daden. Je kunt aansprakelijkheid voor een mislukte zakendeal niet meer op je ouders afwentelen.  ''De jongeren die er een rommeltje van maken zijn een uitzondering’’, zegt Magré van de Kamer van Koophandel. 

Kinderrekening

Jan Paul Beukema (18) begon vier jaar geleden een bureau voor online marketing en sociale media. Hij heeft inmiddels vier mensen in dienst en klanten als Randstad en het Museum voor Communicatie in Den Haag. ''Ik heb doorzettingsvermogen en ik heb altijd tussen de wettelijke regels door gewerkt’’, zegt hij. Daarmee bedoelt hij dat hij weleens school heeft verzuimd. ''Ik heb VMBO gedaan waardoor ik veel tijd voor mijn eigen zaak had.  Ik vond het lastig dat ik geen zakelijke rekening bij een bank kon openen. Ik heb mijn zaak lang via mijn kinderrekening gerund. Vanaf mijn vijftiende ben ik uit huis en ik kan mezelf bedruipen.’’ Naast het runnen van een bedrijf volgt hij ook een opleiding. 

Terwijl leeftijdsgenoten studeren en genieten van hun ruime hoeveelheid vrije tijd werkt Ferko van Dijk (19) zes dagen per week in zijn eigen groentewinkel. “Soms mis ik het wel dat ik niet zomaar een dag met vrienden op stap kan. Het is hard en veel werken maar daar klaag ik niet over: ik heb hier bewust voor gekozen.”

Hij was achttien toen hij een halfjaar geleden de groentewinkel in zijn woonplaats Montfoort overnam. Met een bak ambitie en motivatie heeft hij de zaak de afgelopen tijd vernieuwd. Hij doet meer dan alleen zijn product verkopen: “Verse maaltijden en salades, dat is mijn sterke punt. Ik ben de hele dag door aan het koken.” Van lasagne tot macaroni, Ferko maakt alles zelf. Ferko’s favoriet? “Witlof. Met ham en kaas.”

Pizza-automaat

Jordi Hillenga (20) zat in 4-havo toen hij constateerde dat Nederland een land was van automatieken, en van regen. Hij kreeg een idee: een paraplu-automaat. “Maar mijn klasgenoten vonden dat een flutidee.” Na wat artikelen gelezen te hebben kwam hij er achter dat pizza één van de snelst groeiende horeca-producten is. En zo werd de pizza-automaat geboren.

Inmiddels staan er twee automaten in Groningen. “Mensen zijn verrast over de krokantheid van de pizza’s,” vertelt hij. En dat terwijl je er nauwelijks op hoeft te wachten: je drukt op de knop en binnen vier minuten komt je warme pizza – in slices gesneden - uit de automaat. Sinds Jordi vier jaar geleden zijn eerste ideeën voor de automaat ontwikkelde is het hard gegaan, er is wereldwijd interesse. Zo heeft een supermarktketen in Zuid-Afrika er laatst 150 besteld.

“Ik ben bevoordeeld dat ik dit nu al mag meemaken,” vindt Jordi. Hij is blij dat hij niet zoals leeftijdsgenoten nu hoeft te worstelen met wat hij wil worden en wat hij gaat doen. Maar het is niet altijd even leuk: “Het is ook echt heel hard werken.”