Vanavond in de Week van...Martin Šimek. Deze week zijn we met oud-radiopresentator en ex-tenniscoach Martin Šimek op pad. Tijdens een debatavond over de val van de Berlijnse Muur in 1989 presenteert hij zijn boek 'De vuurvliegjes' achterna. Daarin kijkt hij terug op zijn jeugd in het voormalige Tsjecho-Slowakije en zijn vlucht naar het vrije westen.

EenVandaag volgt hem op de redactie van De Groene Amsterdammer waar hij onder het pseudoniem AnoNe (de Tsjechische woorden voor ja en nee aan elkaar) zijn wekelijkse cartoon tekent. In De Balie kijken we met hem naar de film "Fireman's ball" van Milos Forman, die na veertig jaar nog veel betekenis voor hem heeft. Verder is Šimek te gast in diverse radio- en televisieprogramma's, ondermeer bij Frits Spits in 'Tijd voor twee'.

Martin Šimek ontvluchtte zijn geboorteland in 1968 en kwam in Nederland terecht. Hij studeerde bedrijfseconomie en werkte in eerste instantie als tenniscoach. Het liefst was hij zelf toptennisser geworden, maar naar eigen zeggen had hij daarvoor te weinig talent. Als coach bereikte hij wel de top, hij bracht Michiel Schapers vanuit het niets naar nummer 25 op de wereldranglijst.

Op latere leeftijd maakte hij naam als interviewer voor verschillende radio- en televisieprogramma's. Voor zijn on-Nederlandse manier van interviewen in Šimek ’s Nachts ontving hij De Zilveren Reissmicrofoon. Voor de EO maakte hij dit jaar een aantal tv-programma's waarin hij bekende Nederlanders ondervroeg over hun geloof. Voor het grootste deel van het jaar woont hij Italië.