Deze week in 'de week van' zijn we met architect Ben van Berkel in New York. De stad herdenkt de vierhonderdste verjaardag van de ontdekkingstocht die Henry Hudson naar Manhattan leidde.

Ter gelegenheid daarvan ontwierp Van Berkel het New Amsterdam Pavillion dat deze week feestelijk geopend wordt in het bijzijn van het prinselijk paar. EénVandaag volgt Van Berkel ook naar de aftrap van de festiviteiten. Een veelkleurige Nederlandse vloot zal dan de Newyorkse haven binnenvaren, waaronder een replica van het VOC-schip De Halve Maen.

Vervolgens bezoekt hij het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum, en de festivals Oerol en de Parade op Governor's Island.

Ook gaan we kijken bij het door hem ontworpen luxe appartementencomplex op Five Franklin Place, waarvan de bouw wegens de kredietcrisis vertraging oploopt.

Architect Ben van Berkel (1957) richtte samen met zijn echtgenote en kunsthistorica Caroline Bos in 1998 UNStudio (United Net) op. UNStudio is een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Over de hele wereld staan inmiddels gebouwen van hun hand. Naast zijn architectuurpraktijk heeft Ben van Berkel les gegeven aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland, waaronder Harvard en Princeton University. Momenteel is hij Professor Conceptual Design aan de Städelschule in Frankfurt am Main.

Van Berkel ontwierp onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, het theater Agora in Lelystad, het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, een villa in New York City, en een warenhuis in Seoel.

De week van... Ben van Berkel