Hoe weet je of een vakantiebestemming veilig is in tijden van terreur? Veel Nederlanders wenden zich tot de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar daar is iets eigenaardigs mee aan de hand. Terwijl buurlanden als België en Duitsland Tunesië als een veiliger vakantiebestemming markeren, zegt onze overheid dat de risico’s te groot zijn.

Volgens BuZA is Tunesië “nu nog te gevaarlijk om er vakantie te vieren” en daarom krijgt het land code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en in bepaalde gebieden zelfs code rood (niet reizen). De laatste terroristische aanslag in het land was in 2015. Ter vergelijking: Europese landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk krijgen nog altijd code groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s), met meerdere aanslagen vers in het geheugen.

De landen om ons heen volgen niet de lijn van ons ministerie. In België is sinds februari 2017 het negatieve reisadvies versoepeld. De hoofdstad Tunis en verschillende kustplaatsen zijn volgens onze zuiderburen veilig genoeg voor toeristen.

In Frankrijk heeft Tunesië ook weer code geel gekregen. Er vliegen inmiddels volop charters. En Duitse reisbureau’s bieden ook weer reizen aan sinds hun overheid het reisadvies versoepelde. Vanuit heel Europa vliegen er inmiddels weer prijsvechters en reisbureau's naar Tunesië, behalve uit Nederland en Engeland. Dit jaar gingen er nog geen 4000 Nederlanders, vóór de aanslagen waren dat er 65.000.

Negatieve reacties

Volgens de directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Volgens de directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus wordt de argumentatie  van het ministerie “steeds dunner”. Reisorganisaties in Nederland houden zich, soms met tegenzin, aan het advies en bieden geen chartervluchten aan.

Alleen Corendon wilde in april weer reizen naar het Afrikaanse land aanbieden, maar na “negatieve reacties” en “tegenvallende verkoop” hebben zij besloten om de vluchten naar Tunesië toch niet te hervatten. Wel zegt de reisorganisatie nog steeds achter het standpunt van de ANVR te staan

TUI en Thomas Cook laten weten het reisadvies van BuZa gewoon op te volgen. Het Verbond van Verzekeraars vindt dit een verstandig besluit, want de overheid “baseert zich op (geheime) informatie van inlichtingendiensten. Rood is rood. Ga er niet heen, je bent niet gedekt.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.