Ophef in medialand. De Publieke Omroep moet verjongen. Moet de NPO door de opkomst van nieuwe media als VICE en de enorme aantrekkingskracht van youtubekanalen, nodig in de spiegel kijken?

In steeds grotere mate neemt internet de rol van televisie over. Daar waar oudere generaties zijn opgegroeid met het televisiescherm als voornaamste bron van informatie en entertainment, is er nu een hele generatie die een televisieabonnement niet eens meer als vanzelfsprekend ziet. 

Hoe bereiken je als publieke omroep deze nieuwe generatie? Is het mogelijk voor EenVandaag om hetzelfde gemak een groot en jong publiek aan zich te bereiken als onze online collega's van VICE. EenVandaag neemt een kijkje bij dit snel groeiende media bedrijf.

Frustratie 101Barz over NPO-beleid

Ondertussen dreigt, door de hervormingen in het beleid van de NPO, een populair online kanaal van de publieke omroep een enorm deel van haar bereik kwijt te raken. Urban platform 101Barz trekt wekelijks duizenden bezoekers via het eigen Youtube kanaal en de 101Barz filmpjes zijn miljoenen keren bekeken. 

Presentator Angelo Diop, beter bekend als ‘Rotjoch’, spreekt zijn frustratie uit over de gevolgen van het NPO beleid voor zijn kanaal. Hij vreest zijn kijkers kwijt te raken als 101Barz volledig op moet gaan in de NPO site. En dat is zonde, zegt Diop, omdat het platform nu juist een enorm jong publiek aanspreekt en dus voldoet aan de verjongingswensen van de NPO.

'NPO kansloos tegen YouTube'

Is er een synergie mogelijk en wenselijk tussen deze twee vormen van ‘televisie’? Voormalig directeur Nieuwe Media van de NOS, Roeland Stekelenburg, denkt van wel. Hij pleit voor een herziening van het NPO beleid en betoogt dat de strategie van VICE, dat de content via zoveel mogelijk kanalen verspreidt, een inspiratie zou moeten vormen voor de NPO. Tegen platformen als Youtube acht Stekelenburg de NPO volstrekt kansloos.