De jaren zestig: een periode van bevrijding, verandering, optimisme en ongekende creativiteit. Maar ook de tijd van de Koude Oorlog en protesten. 

Overal in de wereld werd het tijdperk anders beleefd. In Nederland zijn het de jaren van de hippies, de provo’s en de eerste televisies. In veel Arabische en Afrikaanse landen overheersen euforie en trots: bevrijd van Europa en onafhankelijk en klaar om de hemel te bestormen. Tegelijkertijd vindt in Vietnam en China grootschalig geweld plaats en brengt de Cubacrisis de wereld op de rand van een atoomoorlog.

En nu is er een tentoonstelling over de beleving van deze periode over de hele wereld. Typisch westerse Sixties-fenomenen blijken een rondreis over de wereld te maken of juist geïnspireerd te zijn door andere culturen. Mode, muziek, architectuur, vormgeving en beeldende kunst geven een beeld van een tijd waarin mensen op verschillende continenten ideeën uitwisselen.

De opkomst van de televisie, verre reizen en het internet zullen uiteindelijk voor velen de wereld een stukje groter maken. Zonder twijfel laten de jaren 60 het begin van de globalisering zien die wij nu kennen.

EenVandaag over het decennium van de hoop op een betere, eerlijkere wereld. Wat betekenden de jaren 60 voor de Arabische wereld, de Caribische wereld en het Westen? Hoe is het met deze hoop afgelopen? Is het tijdperk van geloof in een maakbare samenleving en emancipatiestrijd nu voorbij?