Het is de beroemdste bokswedstrijd in de geschiedenis: 41 jaar terug werd in het Congolese Kinshasa de Rumble in the Jungle gehouden. George Foreman nam het in een legendarische partij op tegen Muhammad Ali.

Muhammed Ali werd kansloos geacht tegen de jongere wereldkampioen George Foreman, maar won uiteindelijk op spectaculaire wijze. Maar er is veel meer over de partij te vertellen. De wedstrijd had ook een sterke symbolische lading in het postkoloniale Zaïre van Mobutu Sésé Seko. Tegelijkertijd werd in de hoofdstad een groot muziekfestival gehouden met zwarte artiesten (James Brown, Miriam Makeba): het Woodstock van Afrika.

In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam is vanavond de bokswedstrijd annex theatervoorstelling Rumble in da Jungle te zien. Een stuk gebaseerd op wat er oktober 1974 in Zaire gebeurde. Muziek: dans, sport… Het publiek zit niet in de zaal maar staat rond de ring op het podium. 

Het is een oorspronkelijk Belgisch stuk dat vernederlandst is. Het nieuwe Luxor hoopt met de voorstelling een jong publiek te trekken.  

Bokser Don Diego Poeder speelt de rol van scheidsrechter en trainer. EenVandaag zoekt hem op in zijn boksschool in Schiedam, waar hij pupillen traint.

Daarnaast ook Lucia Rijker. Zowel in het kickboksen als in het gewone boksen was Rijker jarenlang ongenaakbaar. Ze won al haar profwedstrijden - 36 in het kickboksen, waarvan 25 door knock-out en zeventien in het boksen, waarvan veertien door knock-out.

Kijk hier nog eens het complete gevecht terug: