Het lijkt op het eerste gezicht handig; een pedo-postcodecheck. Op de site www.stopkindersex.nu kun je kijken of er in jouw wijk een veroordeelde zedendelinquent woont die ontucht heeft gepleegd met minderjarigen. Maar stel dat je postcode ertussen staat. Wat dan? Iedere man met een smoezelige regenjas met een scheef oog aankijken? Die ene buurman die altijd al een beetje vreemd deed ontwijken? Of gewoon het zekere voor het onzekere nemen en stenen door de ruiten gooien bij die mensen en de kindermisbruiker uit je buurt wegjagen?

Het gevaar van recht in eigen hand nemen ligt op de loer. Voor sommige mensen is dat geen probleem als het om pedofielen gaat. Die verdienen volgens hen niet beter, en al helemaal geen nieuwe kans. Want voor de duidelijkheid; de postcodes op de website laten zien waar zedendelinquenten wonen die al voor hun daden hebben geboet. Ze hebben hun straf al lang en breed uitgezeten. Eens een viezerik altijd een viezerik? Volgens de PvdA niet, zij keuren de website af en gaan vragen stellen aan de minister. De Partij voor de Vrijheid daarentegen vindt het een fantastisch idee en wil dat de overheid zelf met zo' n site komt. En dan niet alleen voor pedofielen, maar voor iedereen die een strafbaar feit heeft gepleegd, van geweldpleging tot aan een inbraak, op het web ermee, zo liet PVV Tweede Kamerlid (en oud officier van justitie) De Roon mij weten. Dat schrikt af, en iemand zal zich wel 10 keer bedenken voordat hij zich aan een kind vergrijpt.

In Amerika doet de overheid dit inderdaad. Politiekorpsen houden zelf websites bij met daarop de gegevens van pedofielen. Dit vloeit voort uit de wet 'megan's law' een wet vernoemd naar Megan Kanka. Dit 7 jarige meisje is in de jaren negentig verkracht en daarna vermoord door een bij de politie bekende kindermisbruiker. Deze pedofiel was met medeweten van de politie, maar zonder medeweten van de buurtbewoners in een kinderrijke wijk gaan wonen. De ouders van Megan hebben daarna alles in het werk gesteld om er voor te zorgen dat er een wet aangenomen werd, zodat pedofielen geregistreerd staan op het internet. President Clinton heeft de wet uiteindelijk op 17 mei 1996 aangenomen. Als je een huis gaat kopen in Amerika, check je daar dus eerst even of er geen kindermisbruikers in je straat wonen. Maar er kleeft ook een nadeel aan; er zijn diverse voorbeelden bekend van op de website vermeldde (vermeende) pedofielen die hun huis uitgejaagd werden en na alle pesterijen uiteindelijk zelfmoord pleegden. Ook in Nederland is er zo' n voorbeeld bekend. Ik ben er dus nog niet over uit. Wat vindt u? Wel of geen pedo-postcodecheck?

Klik hier voor een update