Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij werd meer bekend van zijn hoofdrol in de populaire tv-serie over ridder Floris van Rosemondt. Met 3 miljoen kijkers per aflevering maakte het hem in één klap beroemd.

Toch was Hauer eigenlijk niet de eerste voorkeur van regisseur Paul Verhoeven, vertelt schrijver Jaap Kooimans. "Hij had eigenlijk de acteur Carol van Herwijnen in gedachten, maar die had geen tijd." Daarna viel de keuze op Hauer, toen dus nog onbekend in ons land.

Weinig ervaring

Ook regisseur Paul Verhoeven had toen nog maar weinig ervaring. "Hij overschreed uiteindelijk met zijn 1,2 miljoen gulden het budget met 300 procent, tot groot ongenoegen van de omroep. Er werden daarom ook twee afleveringen geschrapt."

Floris betekende veel voor de carrières van Hauer en Verhoeven. "De serie was voor hen, en scenarioschrijver Gerard Soeteman, het begin van een vruchtbare samenwerking en hun internationale doorbraak", vertelt Kooijmans. Er zouden nog veel films volgen: Turks Fruit, Keetje Tippel, Soldaat van Oranje, Spetters en Zwartboek.

Video: 50 jaar Floris, de doorbraak van Rutger Hauer

Tv-reportage EenVandaag: 50 jaar tv-serie Floris met Rutger Hauer

'Hij wilde alles zelf doen'

Volgens Kooimans had Floris een enorme invloed op de Nederlandse televisie. "Het unieke was dat voor het eerst op locatie werd gefilmd en niet langer in de studio. Veel opnamen vonden plaats op Kasteel Doornenburg en Slot Loevestein. Ook werd voor het eerst gebruik gemaakt van stand-ins, afkomstig van stuntteam Beukelaer."

Het team deed veel stunts voor de acteurs, maar niet voor één persoon: "Alleen Rutger Hauer wilde alles zelf doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.