Op het Sint Pietersplein in Rome is vandaag de mis gehouden waarin Franciscus I werd geïnaugureerd. Paus Franciscus I pleitte voor bescherming van de zwaksten in de samenleving. Hij noemde vooral de ouderen, de armen, de kinderen 'aan wie wij vaak het laatst denken'.

De Argentijnse paus riep op tot bescherming van het milieu en zei dat hij bij de uitvoering van zijn taak vooral dienstbaar wil zijn. Namens de Nederlandse regering wonen prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte de inauguratie bij. 

Nu al is duidelijk dat hij een nieuwe koers is ingeslagen ten opzichte van zijn voorgangers. Lees hier meer over de nieuwe wending die Franciscus I aan het pausschap geeft. Een voorbeeld is de eerste toespraak die hij na zijn verkiezing vorige week aan het publiek gaf in het Italiaans, en niet in het Latijn.

Hoe goed spreekt de nieuwe -Argentijnse- paus eigenlijk Latijn? We vragen het Abel Schutte, een 18-jarige scholier die als een van de weinigen in Nederland de taal vloeiend spreekt. Hij zat eerst vier jaar op een gymnasium en kwam niet door teksten in Latijn heen, maar ging toen vier maanden naar Rome naar en school waar ze het de hele dag spreken.

Binnen die vier maanden leerde hij hij Latijn spreken en leest nu Cicero alsof het de krant is. Hij vindt dat Latijn weer ‘levend’ gemaakt moet worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.