Vanaf 3 maart draait de documentaire De Missie in de bioscoop. Deze film biedt een uniek kijkje achter de schermen van de Nederlandse bijdrage aan de internationale VN-missie in Mali. Het is uitzonderlijk dat de regisseur Robert Oey toestemming heeft gekregen om kolonel Joost de Wolf te volgen die waarnemend chef operaties van deze ‘MINUSMA’ missie was. 

De Wolf treft een chaotische situatie aan met een Malinese regering die de opstandige Touaregs aanvallen en met optrekkende islamitische strijders. Hij probeert rust en stabiliteit  te brengen, maar concludeert dat hij weinig steun krijgt van zijn leidinggevenden bij Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ook wordt hij gehinderd door de grenzen van het VN-mandaat dat het gebruik van geweld maar beperkt toestaat. Heeft deze missie wel kans van slagen om in dit  complexe en gevaarlijke krachtenveld te opereren?

In EenVandaag een gesprek met Patrick Cammaert, die zelf betrokken was bij verschillende VN missies, o.a UNPROFOR-brigade in Bosnie (1995); UNMEE in Ethiopie en Eritrea (2000); MUNOC in Congo (2005): over beschermende peacekeepers, gebruik van geweld en VN mandaten.