Een vibrerende windmolen zonder wieken. Hij staat nog nergens in ons land, maar een bijnaam is er al: de 'skybrator'. De molen is niet alleen opwindend, maar mogelijk heel nuttig. Hij wekt energie op zonder slagschaduw, geluidsoverlast en vogelsterfte.

De associatie met een seksspeeltje is snel gemaakt, maar volgens VVD Gelderland kan de 'skybrator' echt wat goeds opleveren. Traditionele windmolens leiden daar, zoals op veel plekken in ons land, tot fel verzet. Groene energie willen we allemaal, maar zo'n windmolen in je achtertuin? Liever niet.

Lees ook

Hoe het werkt

Daarom wil de partij onderzoeken of windmolens zonder wieken een oplossing kunnen zijn in de regio. De 'Vortex Bladeless Tacoma' heeft dezelfde doelen als conventionele windturbines: wind omzetten in kinetische energie, die kan worden gebruikt als elektriciteit. Maar dit exemplaar pakt het op een heel andere manier aan.

In plaats van energie op te vangen via de cirkelvormige beweging van een propeller, trilt deze turbine mee met de wind. Daardoor schommelt hij heen en weer en met die beweging wekt hij stroom op. Als je de vibrerende windmolen 2,75 meter hoog maakt, levert hij 100 watt op. Het vermogen van een windmolen op zee ligt vaak tussen de 2 en de 5 megawatt.

Zo ziet de windmolen zonder wieken er in actie uit

Geen wieken, meer draagvlak

In de Gelderse gemeente Beuningen overwegen ze de komst van de 'skybrators' serieus. "Al noem ik ze niet zo", zegt fractievoorzitter van de VVD Beuningen Karin van den Heuvel lachend.

"Wij denken echt dat als dit doorzet en we daarmee energieneutraal kunnen zijn, het iets is waar we voor open moeten staan", legt ze uit. "Het is wat ons betreft een goed alternatief voor de windmolen. Daar zitten de meeste mensen niet op te wachten."

Lees ook

Geen bezwaar

Veel mensen zijn tegen de komst van een windmolenpark bij Beuningen. Berry van Koningsveld van Stichting Tegenwind maakt zich er al jaren hard tegen. "Vooral het geluid is iets waar ik mij zorgen over maak."

Daarnaast gaat het ook om de slagschaduw en de sterfte onder vogels en vleermuizen." Over de vibrerende variant van de windmolen, zonder wieken, is Berry wel enthousiast. Het neemt veel van zijn bezwaren weg.

Geen alternatief voor windmolens

Windenergie-expert Gerard van Bussel waarschuwt op zijn beurt voor al te veel optimisme en neemt de 'skybrator' eigenlijk niet als serieuze vervanger voor de huidige windmolens. "Er zal niet zo heel veel energie uitkomen", vertelt hij.

"Het is een heel klein gebiedje waar je de wind kunt vangen en er energie uit kunt halen", legt hij uit. "Dus qua opbrengst is het bij lange na niet te vergelijken met de opbrengst van een windturbine met wieken."

'Een opwindende oplossing'

In Gelderland worden nu toch verschillende varianten onderzocht. Er zijn namelijk meerdere bedrijven die werken aan wiekloze windmolens. Ze gebruiken allemaal verschillende methodes om groene energie op te wekken. Allemaal met als doel om de grote windmolens met wieken buiten de deur te houden.

Aan de eventueel erotische uitstraling van de trillende variant van Vortex kleven voor Van Koningsveld en Van den Heuvel geen bezwaren. "Een opwindende oplossing om energie op te wekken. Ze zullen zeker in het begin wel voor wat hilariteit zorgen", denkt Van Koningsveld. Volgens van den Heuvel heeft nog wel een suggestie: "Misschien kunnen we er een leuk kunstproject van maken? De 20 bewegende fallussen, of hoe je het ook wil noemen", lacht ze.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.