Hij was de kanselier van de Eenheid, een Europeaan pur sang, die liefst 16 jaar aan het bewind was en een groot stempel op Duitsland én Europa drukte. Vandaag wordt Helmut Kohl in bijzijn van tal van wereldleiders herdacht in een Europese herdenkingsdienst. Met onder andere oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot blikken we terug op zijn leven.

Helmut Kohl speelde een hoofdrol tijdens een aantal cruciale momenten in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland: de ineenstorting van de DDR, de Duitse hereniging die hierop volgde, maar ook de groeiende rol die Duitsland opeiste in de verdere integratie van de Europese Unie. Het bracht hem met menig leider in botsing, en het einde van zijn politiek carrière verdiende niet de schoonheidsprijs. Maar bij zijn uitvaart in het Europees Parlement werd toch vooral zijn politieke leiderschap en nalatenschap geroemd. 

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en Duitsland-correspondent voor onder meer Die Welt in Nederland, Helmut Hetzel maakten Kohl van nabij mee. Aan de hand van anekdotes kijken we naar de wijze waarop hij zijn rol op het nationale en internationale toneel speelde.

De kist van Helmut Kohl zal per helikopter naar zijn woonplaats Ludwigshafen worden gevlogen om daarna via de Rijn naar Speyer te varen. 's Avonds vindt in de Dom voor genodigden een mis plaats. De begrafenis zelf vindt in familiekring plaats.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.