Mart Smeets en Joost Vullings volgen elke meter die de Tour de France aflegt door Frankrijk. Martijn Hendriks gaat die route letterlijk volgen: hij reist voor de NOS mee in de Tourkaravaan. Aflevering 15 zoomt in op het vertrek van oud-Tourwinnaar Vincenzo Nibali uit de koers. Wat was de rol van supporters langs de kant bij zijn val op Alpe d'Huez?

Nibali brak een ruggenwervel bij zijn val en kan daardoor niet verder in de ronde van dit jaar. Martijn Hendriks heeft tot in de kleine uurtjes filmpjes van supporters op Instagram bestudeerd en weet wie de schuldige is: een smurf met een fototoestel. Waarschijnlijk was deze 'fan' afkomstig uit Luxemburg, afgaande op de vlag waarmee hij getooid was. De mannen bespreken de supporters aan de kant: wel vaker vormen zij een gevaar voor de renners.

Betere samenwerking

Verder genieten de heren nog na van de geweldige voorgaande etappe, met daarin de lange aanval van Steven Kruijswijk. Hij moest zijn hoofd uiteindelijk toch buigen voor de suprematie van Sky. Kunnen de Nederlandse ploegen Sunweb en Lotto Jumbo NL daar nog iets tegen ondernemen door betere samenwerking? Mart haalt het verhaal op van Ludo Dierckxsens, die tijdens de overgangsetappe van 1999 geschorst werd, omdat hij eerlijk was over een verboden middel dat hij had gebruikt. Heel België stond op de achterste benen over dat onrecht.

Beluister hier aflevering 15 van 'De Kopgroep'

info

Hoe beluister je de podcast? 

De Kopgroep wordt dagelijks rond 11:00 uur geplaatst op www.nporadio1.nl/podcasts. Daar zijn meerdere podcasts te zien die kunnen worden teruggeluisterd. De Kopgroep zal daar tussen staan onder de volledige titel: 'NPO Radio 1 Tour-podcast De Kopgroep'. Een klik op de titel brengt u naar de uitzending. Daar is rechts onderin een play-knop te zien, waarmee depodcast lam worden afgespeeld op de website. Als u de podcast wil downloaden, klikt u op de meest rechtse, blauwe knop naast de play-knop. Je kunt je ook abonneren in de App Store van Apple, of de podcast beluisteren via iTunes: itunes.apple.com/nl/podcast/1-aftrap/id1407349600

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.