'Hier kan ik ademen, hier ben ik vrij", zei koning Willem II over zijn Tilburg. Dit jaar wordt Koningsdag gevierd in deze stad waar Willem II zo’n bijzondere band mee had. EenVandaag duikt in de geschiedenis van de relatie tussen de koninklijke familie en de Brabantse stad. 

De meesten mensen denken bij het horen van Willem II misschien eerder aan de voetbalclub, de kazerne of het college dan aan deze ‘held van Waterloo’, die als kroonprins vele veldslagen meemaakte en in 1830 naar Brabant trok om de opstandige Belgen daar onder de duim te houden.

Op Tilburgse basisscholen ontvingen alle kinderen deze week het stickerboek Op zoek naar de Wortels van Oranje om ze uit te leggen wie de man was naar wie zoveel plekken in de stad vernoemd zijn. EenVandaag zoekt met de kinderen mee naar de wortels, en duikt met Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg in het gemeente-archief waar de overlijdensakte van de koning ‘gewoon’ tussen de andere burgers blijkt liggen. Want Willem II deed niet graag zijn koningsmantel aan. Liever was hij bij zijn soldaten, of tussen de  burgers.

Ook laten we ons rondleiden door stadsgids Nel Bos, die ons meeneemt naar het paleis van de koning, waar hij, tot haar grote spijt, nooit heeft kunnen wonen. Hij overleed drie weken voor de oplevering.