Duizenden mensen protesteren zondag 10 maart samen tijdens de klimaatmars in Amsterdam. Iedereen komt met zijn eigen redenen.

De demonstranten komen allemaal met hetzelfde doel: het klimaat redden. Maar ze komen vanuit een andere achtergond, en zijn daarmee versnipperd in 'blokken' - zo noemen ze het zelf. Het zijn groepen met elk een eigen aandachtsgebied. Het oceaanblok, het Amazoneblok, het Radicale blok, het vegan blok, het Groningse blok, het grootoudersblok, het GroeneKerkenblok, het vrouwenblok, het luchtvaartblok of het Fossielvrij blok. Een greep uit de vele blokken waarbij klimaatmarcheerders, een diverse verzameling, zich zondag kunnen aansluiten. In de verschillende blokken lopen ze samen de mars.

Kerken en moskeeën samen groen

"Wij benaderen moslims, hindoes, christenen en joden voor de klimaatmars", vertelt Elske Scholte van het GroeneKerkenblok, ook het religieblok genoemd. "Ik behoor tot de Keizersgrachtkerk in Amsterdam, mijn man is daar predikant. Wij hebben de klimaat- en geloofsgroep opgericht om alle religies en gelovigen te benaderen om zondag mee te lopen."

"Onze klimaatgroep studeert al langer op dit onderwerp. Hoe krijgen we vertrouwen terug, wat moet je bidden, met wie moeten we solidair zijn? Veel religieuze instellingen zijn al groen. In Amsterdam heb je een groene moskee. Daar geven ze aandacht aan duurzaamheid. In onze kerk hebben we zonnepanelen, led-verlichting en scheiden we afval. Ook houden we groene diensten waarin we ons bezinnen over wat ons te doen staat."

Lees ook

Het kapitalistisch systeem beu

De modestudenten en -docenten van het AFMI, de modeacademie in Amsterdam, vormen het modeblok. Ze beschilderen T-shirts met leuzen voor de mars. Mode en klimaat gecombineerd? Kleding maken is milIeuvervuilend: een katoenen T-shirt maken kost 2700 liter water. Bleken, kleuren en printen van textiel gebeurt met zeer giftige stoffen. Gewoon katoen wordt gekweekt met pesticiden die het milieu verpesten. En de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in kledingfabrieken zijn nog onverminderd slecht.

"Transparantie van de keten waarin kleding gemaakt wordt is nu een belangrijk begrip in de modewereld, zegt Roosmarij Ruigrok, initiatiefneemster. "Fabrikanten zijn bezig met waar alles vandaan komt en wie er aan de kleding werkt." Ruigrok ziet mooie dingen gebeuren. "Veel studenten zijn erg met duurzaamheid bezig. Ze zijn het systeem beu en krijgen nu een opleiding in duurzaamheid. Ze worstelen met het kapitalisme, het weggooien van kleding in onze industrie."

Verbroedering in muziek

"Muziek zorgt voor broeder- en zusterschap. Het doet de boodschap anders aankomen bij een demonstratie", Florian Wolff, musicus en initiator van het muziekblok. Iedereen mag voor de mars zelf liederen bewerken en bedenken. "Je goed zichtbaar maken hoort bij muziek", zegt Wolff. "We hebben een ad hoc koor en komen overal vandaan. Er zitten mensen bij die in de jaren 80 al demonstreerden en nu opnieuw meedoen. Of mensen die ooit heel radicaal waren maar nu milder."

Wolff begeleidt met gitaar. Hij was bassist en is nu singer-songwriter die duurzaam werkt. Zo treedt hij op met een installatie, de zogenaamde Green Machine waarmee het publiek zijn stroom moet opwekken door hard te trappen. Ook zijn merchandise probeert hij duurzaam te houden: "T-shirts van bamboe, een cd hoesje van duurzaam papier, een mobiel podium op groene energie. Dat soort dingen."

TV-reporage EenVandaag: Klimaatmars verdeeld in 'blokken'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.