De enigszins mysterieuze en excentrieke bouwmeester van de Bijlmer, Siegfried Nassuth, had in de jaren zestig grootste plannen met de nieuwe wijk. Nassuth, getekend door de oorlog in Nederlands-Indie en zijn gedwongen tewerkstelling aan de Birma spoorlijn, had een futuristische wijk voor ogen waar bewoners de ultieme vrijheid moesten beleven. Hij bedacht onder andere de kenmerkende honingraatflats, de hoogbouw waar later veel kritiek op kwam.

Het ontwerp van de wijk was voor die tijd een vooruitstrevend concept dat een strikte scheiding tussen wonen, werken en recreëren kende. Onderdeel van zijn filosofie was ook de scheiding van auto-, fiets- en voetgangersverkeer.

Enkele jaren na de oplevering van de Bijlmer staat de wijk niet bekend om zijn vernieuwende ontwerp, maar als ‘betonnen wijk’ met veel criminaliteit. De idealen van bouwmeester Siegfried Nassuth, een wijk waar de vrijheid voorop moest staan, lijken niet te zijn gerealiseerd 

Inmiddels is de Bijlmer in de jaren negentig flink vernieuwd en hebben de meeste hoogbouwflats plaatsgemaakt voor laag- en nieuwbouw. De hoeveelheid groen is gebleven. Hoe is het wonen in de wijk nu? 

EenVandaag trekt de wijk in en spreekt met bewoners, waaronder Henno Eggenkamp. Hij is bewoner van het eerste uur en heeft de wijk in de afgelopen vijftig jaar zien veranderen. Ook een gesprek met Daan Dekker. Morgen komt zijn boek ‘De betonnen droom’ uit, waarin hij het verhaal vertelt van bouwmeester Siegfried Nassuth. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.