Iedereen kan weer betalen met de gulden. Op internet is het oer-hollandse betaalmiddel weer razendpopulair. De gulden is nu een digitale munt die twee jaar geleden werd geïntroduceerd en is gebaseerd op de technologie van de bitcoin. Jarenlang gebruikte slechts een handjevol mensen de digitale gulden, maar sinds enkele weken neemt de handel in het betaalmiddel enorm toe.

Vergeleken met een jaar geleden is de koers van de virtuele munt met 3700 procent gestegen. Eén gulden is nu meer dan zeven eurocent waard, terwijl die waarde een jaar geleden nog geen ééntiende cent was. Gisteren schommelde de waarde nog rond vijf cent. Inmiddels is er al voor negentien miljoen euro aan guldens verhandeld, terwijl dat twee weken nog maar twee miljoen euro was. 

De stijging van de waarde heeft waarschijnlijk te maken met speculanten die snel geld willen verdienen met de digitale munt. Het betaalmiddel is bedacht door de 32-jarige Amsterdammer Rijk Plasman. Zijn droom is dat we binnenkort gewoon bij de Albert Heijn weer met de gulden kunnen betalen. Tot die tijd kun je terecht op alle plekken waar je ook met de bitcoin kunt betalen.