Hou je van baarden of heb je er één? Was dan voortaan direct je handen als je eraan hebt gezeten. Een gemiddelde mannenbaard bevat meer schadelijke bacteriën dan de gemiddelde hondenvacht, blijkt uit recent Zwitsers onderzoek.

Je zou denken dat een hond veel viezer is, maar dat klopt dus niet. En dat hadden de onderzoekers van de Zwitserse Hirslanden-kliniek zelf ook niet verwacht.

Onderzoek naar MRI-scans

Ze waren bezig met een onderzoek naar de risico's van het gebruik van een MRI-scan bij mensen én honden. Konden de honden ziektes overbrengen op de mensen die na hen de scan in gingen?

Daarvoor namen de onderzoekers uitstrijkjes van de baarden van achttien mannen en de halzen van dertig honden, van allerlei rassen, en vergeleken de resultaten. Wat bleek: elke bemonsterde baard zat vol met bacteriën. Bijna de helft had zelfs bacteriën die direct gevaarlijk waren voor de menselijke gezondheid.

Lees ook

Baarden vol microben

Hoewel elke onderzochte baard boordevol van deze microben zat, werden dezelfde waarden maar bij 23 van de 30 honden gevonden. "Op basis van dit onderzoek kunnen we dus zeggen dat honden gemiddeld schoner zijn dan mannen met baarden", zegt professor Andreas Gutzeit.

Mannen met baarden zijn boos. Volgens hen is dit onderzoek het zoveelste voorbeeld van pogonofobie: de irrationele angst voor baarden. De voorzitter van het 'Beard Liberation Front', Keith Flett, zet grote vraagtekens bij het onderzoek. "Ik denk dat je van allerlei vervelende dingen kunt vinden als je menselijk haar onderzoekt, maar ik geloof niet dat baarden op zich onhygiënisch zijn." Via Twitter geeft Flett nu extra tips om je baard goed schoon te houden, voor mensen die zich zorgen maken:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.