George 1982), Kevin-Prince (1987) en Jerome Boateng (1988). Drie broers. Ze hebben dezelfde vader, maar Jerome heeft een andere moeder. Ze delen hetzelfde talent: het zijn uitzonderlijke voetballers. Jerome speelt als verdediger voor Duitsland en Bayern Muenchen. Kevin is middenvelder voor Ghana en AC Milaan, George bleef talent, belandde in het gevang, en fokt nu ‘Vechthonden’. Vanavond moet Jerome Boateng Robben en Affelay in bedwang houden. Lees hier hun verhaal.

Over de drie broers schreef de Duitse sportjournalist Michel Horeni een indrukwekkend boek. Het vertelt het verhaal van drie jongens die, omdat ze verschillende moeders hebben, elkaar vooral ontmoeten in een ‘voetbalkooi’ in het Berlijnse ghetto Wedding.

Jerome en Kevin-Prince verschillen maar 1 jaar. George is de oudere broer.

Horeni beschrijft de jongens, die in hun leven maar 1 wens lijken te hebben: ontsnappen aan Wedding, waar 26% werkloos is, waar jaarlijks 15.000 misdrijven worden gepleegd, waar tienduizenden van de bijstand leven.

Voetbal is het middel, voetbal moet de jongens een weg bieden uit het moeras.

In de kooi dagen ze elkaar uit, is het leven nog harder dan erbuiten. Maar maken ze het zichzelf ook niet gemakkelijk. Ze spelen bijvoorbeeld alleen met hun ‘zwakke’ been. Ze gunnen elkaar niets.

De twee jongsten willen in niets onder doen voor hun voorbeeld: George.

Maar George vergooit zijn talent. Hij gaat om met verkeerde vrienden. Hij eindigt uiteindelijk in de gevangenis. Een voetbalcarriere kan hij vergeten. Zijn broer Kevin lijkt dezelfde weg te gaan. Een overgang naar de opleiding van Hertha BSC redt hem. Het is uiteindelijk zijn oudere broer zelf die hem zegt: je moet niet zo worden als ik.

Kevin-Prince slaagt als voetballer, maar sleept zich tegelijkertijd van affaire naar affaire. Zijn huwelijk loopt stuk, hij leidt een extravagant leven, koopt auto’s alsof het om een halfje wit gaat, en ook op het veld gaat hij tot het uiterste.

Jerome Boateng, de jongste. Nadat Kevin-Prince Michael Ballack blesseert in 2010, waardoor Ballack’s interland carriere abrupt eindigt, spreken de twee jongste broers lange tijd niet meer met elkaar

Kevin-Prince besluit voor Ghana uit te komen. Jerome voor Duitsland. De jongste van de twee voelt zich ondergewaardeerd, beledigd, nadat hij bij ‘jong Duitsland’ buiten de boot valt. De reden: Hij verschijnt hij niet altijd op tijd bij afspraken. Hij past niet in het Duitse systeem van ‘Punktlichkeit und Zuverlaessigkeit’.

Het Afrikaanse in hem drijft hem naar Ghana.

Jerome is de betrouwbare van de 3. Zijn moeder, een stewardess bij British Airways, woont niet in Wedding, maar in het dure Wilmersdorf. Bij de Kurfurstendamm. Ze vreesde voor de slechte invloed van de twee andere broers. Bang dat de kooi in Wedding niet de weg omhoog maar juist de weg naar beneden zou zijn.

Michel Horeni schetst in zijn boek de ontwikkeling die nu in Duitsland, veel later dan hier, leidt naar een multiculturele Mannschaft. De Turks Duitse Ozil, de halve Tunesier Khedira, en de halve Ghanees Boateng. Vanavond tegen Oranje.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.