Michael Sijbom is blij, nu het Europese Hof een streep heeft gezet door de Duitse tolplannen. De voormalig burgemeester van grensgemeente Losser voerde er jaren campagne tegen. "Het heilige vuur lijkt er in Berlijn nu wel uit."

Duitsland wilde tol gaan heffen op de Autobahn, maar het Europese hof verklaarde die plannen vandaag onwettig na een Oostenrijkse klacht. Volgens het Hof discrimineert de tolheffing buitenlanders, omdat Duitse weggebruikers de kosten via de motorrijtuigenbelasting vergoed zouden krijgen. In de grensregio's zijn ze blij met de uitspraak, want daar wordt veel gebruik gemaakt van de Duitse snelweg.

'Het was niet vergeefs'

Niets was Michael Sijbom de laatste jaren teveel. Als burgemeester van grensgemeente Losser bracht zijn protest tegen de Duitse tolplannen hem samen met Nederlandse en Duitse collega's tot in Berlijn. Veel mensen uit de regio in Overijssel, Drente en Groningen maken gebruik van de Duitse snelweg A31. De weg loopt van noord naar zuid langs de Nederlandse grens en is zelfs deels met Nederlandse financiële steun aangelegd.

Nu het Europees Hof heeft gezegd dat de tolplannen in deze vorm niet met het Europese recht in overeenstemming zijn, is hij ontzettend blij. "Er werd een beetje meewarig naar onze protesten gekeken. Maar het was dus allemaal niet vergeefs. Het heilige vuur lijkt er in Berlijn nu wel uit."

Michiel Sijbom
Bron: EenVandaag
Michiel Sijbom is blij met de uitspraak van het Europese Hof (archief)

Voorlopig einde tolplannen

De steun in Duitsland voor de tolplannen leek al af te nemen, toen de Groenen in Berlijn afgelopen weekend lieten weten niet achter de heffing te staan. Onder aan de streep zouden er volgens hen alleen maar kosten overblijven.

De Duitse verkeersminister Andreas Scheuer legt zich voor nu neer bij de uitspraak. Wat hem betref is dit voorlopig het einde van de plannen. Wel houdt hij de mogelijkheid open dat er in de toekomst op een andere manier toch tol kan worden geheven.

In februari 2017 maakte EenVandaag onderstaande reportage over het protest tegen de tolplannen van Michiel Sijbom met Duitse en Nederlandse collega-burgemeesters in Berlijn: