Het is 1997, Andrey is 19 jaar en afkomstig uit Moermansk en staat op het punt zijn dienstplicht in het Russische leger te vervullen. Tijdens zijn ontgroening wordt hij echter mishandeld door hoger geplaatste militairen, een praktijk die schering en inslag is in het leger.

Tijdens de ontgroeningen worden de nieuwkomers fysiek onderdrukt door de soldaten die er langer zitten. Ze worden geslagen, uitgehongerd en vernederd. Andrey raakt door de mishandelingen gehandicapt, voor het leven.

Zijn verzoek om medische hulp werd afgewezen en hij moest gewoon doorwerken. Toen hij uiteindelijk naar het ziekenhuis mocht, was het al te laat, zijn been was niet meer te redden. Andrey moest verder door het leven gaan met een 9 cm kortere been. Amanda Spoel zocht Andrey in 1997 op waaruit bovenstaande reportage ontstond. Hij wilde haar bij haar vertrek zijn medisch dossier meegeven, maar Amanda weigerde dat. Ze kon t niet lezen, en toch niets voor hem doen.

Na 12 jaar zoekt Amanda de Rus Andrey opnieuw op, in het dorpje Monchegorsk. Hoe gaat het nu met hem? En vooral: vindt Andrey ook dat Amanda hem 12 jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.