Of het blijdschap is of een kater, veel Catalanen weten nog niet hoe ze het gevoel moeten omschrijven dat een dag na het referendum heerst in de autonome regio in het westen van Spanje. Want het referendum ging zondag ondanks alle beperkingen waar mogelijk door, maar het ingrijpen door de Spaanse regering was keihard met zeker 844 gewonden tot gevolg. En het is nog niet voorbij. Net onder Barcelona in het plaatsje Castelldefels staan rond het middaguur alweer mensen met Catalaanse vlaggen te demonstreren, vlakbij het gemeentehuis in de stad.

Het is een mix van steunbetuiging voor de Catalaanse zaak en woede jegens het Spaanse ingrijpen. Dat Spaanse ingrijpen was er eigenlijk al weken voor het referendum, toen de regering besloot burgemeesters aan te spreken en zelfs te arresteren. Het referendum, illegaal verklaard door de hooggerechtshoven in Madrid en Catalonië zelf, mocht niet doorgaan. De burgemeester van Castelldefels zag ook dat de gemeenteraad van haar plaatsje zich tegen medewerking aan het referendum keerde. Gevolg was dat de gemeente geen openbare gebouwen opende voor het referendum dat zondag werd gehouden. De Catalanen, die hun stembiljet konden printen via sites die telkens door de regering offline werden gehaald, moesten elders hun stem gaan uitbrengen. 

Castelldefels tekent misschien wel het Catalonië dat schuilgaat achter de overheersende ‘Ja’-campagne voor afscheiding van Spanje. In veel gemeentes is er een mix van Spanjaarden en Catalanen aanwezig en bovendien is niet iedereen overtuigd dat afscheiding goed is voor de autonome regio, die nu al veel verregaande bevoegdheden heeft. Merijn Bouma woont al jarenlang samen met zijn Catalaanse vrouw in Castelldefels en vertelt dat er een levendige discussie is binnen zijn vriendenkring. “Die discussie gaat vaak via Whatsapp, daar wordt fanatiek met elkaar over het referendum gesproken. Er zijn veel Catalanen voor afscheiding, maar ook tegen.” 

Illegaal

Slechts 42 procent van de stemgerechtigde Catalanen heeft zondag zijn stem uitgebracht. 90 procent van deze opgekomen kiezers heeft ‘ja’ gestemd. Vooraf was al duidelijk dat de meeste tegenstanders van de onafhankelijkheid niet naar de stembus zouden gaan. De Europese Commissie laat in een persconferentie weten dat het referendum als illegaal wordt beschouwd volgens de Spaanse grondwet.  

Namens EenVandaag zijn verslaggevers Floris Prenger en Simone Tukker aanwezig om verslag te doen van de ongeregeldheden. Via Twitter houden zij u op de hoogte van de situatie:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.