2015 was hét jaar van PvdA-er Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam stond internationaal in de schijnwerpers na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Mede door zijn islamitische achtergrond kreeg zijn 'rot-toch-op'-advies aan radicaliserende moslimjongeren wereldwijd aandacht.

In de KRO-NCRV documentaire “De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb – een burgemeester in tijden van oorlog” volgen journalisten Frénk van der Linden en Piet de Blaauw hem het hele jaar op bijzondere momenten en voeren meerdere lange gesprekken met hem.

Ze waren net begonnen aan de eindmontage van de film, toen zich in de Franse hoofdstad afgelopen november een tweede reeks aanslagen door islamitische terroristen voltrok. Aboutaleb deed opnieuw stevige uitspraken.

Het resultaat is een onthullende, journalistieke film waarin meerdere kanten van de politicus en de persoon Aboutaleb naar voren komen. De documentaire houdt de veelgeprezen aanpak van de populaire Nederlandse politicus tegen het licht, maar toont ook de schaduwkanten ervan. Bovendien komen onverwacht conservatieve trekken van de liberale moslim Aboutaleb naar voren.

EenVandaag laat de documentaire alvast zien aan Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam. Ook een interview over de film met een van de makers: Frénk van der Linden.