Een 16-jarige jongen uit Arkel is begin mei omgekomen na het spelen van de chocking challenge, een verstikspel. Zijn ouders vragen vandaag in de Volkskrant aandacht voor het gevaar van challenges.

In Radio EenVandaag praten we over challenges en over het puberbrein. Wat is de aantrekkingskracht van dit soort uitdagingen en waarom beginnen jongeren aan uitdagingen die ogenschijnlijk gevaarlijk zijn.

Daarover praten we met psychiater Bram Bakker. Hij stelt dat jongeren altijd grenzen opzoeken en dat dat bij het brein en de ontwikkeling van pubers hoort. Het gevaar zit hem in de anonimiteit van het internet.

Daardoor weet eigenlijk niemand dat de challenge plaatsvindt. Dat er geen controle is van ouders of anderen maakt het extra gevaarlijk. Rare uitdagingen zijn van alle tijden, maar door het intenet weet eigenlijk niemand waar de jongeren mee bezig zijn.

Opkomend vlogger Glenn Eilbracht vertelt wat volgenshem een goede challenge is en vindt dat er ook heel goed challenges gemaakt kunnen worden zonder een gevaarlijk randje.

EenVandaag besteedt op tv ook aandacht aan challenges.