Onderzoeker Thijs Eijsvogels windt er geen doekjes om: "Hitte gerelateerde ziekten kunnen dodelijk zijn." Alle reden dus om goed uit te zoeken hoe niet alleen sporters, maar ook de toeschouwers zich kunnen wapenen tegen de Japanse hitte.

Wat gebeurt er met je lichaamstemperatuur, je hartslag, je vochtbalans en je bloeddruk in de Olympische hitte van Tokio? Met een 'persoonlijk hitteprofiel' helpen onderzoekers van het Radboudumc en NOC*NSF sporters zich te wapenen, maar onderzoeken ook wat de hitte doet met de gewone supporter. Want die krijgt het op de tribune wellicht ook flink voor de kiezen.

Adviseren

Het voelt gek, dat niet alleen sporters, maar ook toeschouwers worden onderzocht op het effect van hitte. Maar volgens onderzoek Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog van Radboudumc en projectleider van het project Thermo Tokyo is het minder gek dan het lijkt.

"Sporters hebben een professioneel begeleidingsteam om zich heen", verduidelijkt hij. "Heel veel supporters gaan gewoon zelf en we weten niet hoe zij reageren op de hitte." Eijsvogels wil dit graag uitzoeken, zodat hij weet wat hij kan adviseren.

Pil met elektronica

"We hebben de klimaatkamer van Papendal ingesteld op 33 graden en de luchtvochtigheid op 75 procent", vertelt hij. De groep 'supporters' heeft eerder op de dag een pil met elektronica ingenomen die moet helpen het verloop van hun temperatuur in kaart te brengen. Ook wordt hartslag, bloedruk en vochtbalans gemeten.

Eijsvogels legt uit dat dergelijk onderzoek geen overbodige luxe is. "Als je lichaamstemperatuur teveel toeneemt en te lang verhoogt blijft, dan kun je hitte gerelateerde ziektes ontwikkelen. En dat kan dodelijk zijn."

Verslaggever Tom van 't Einde deed ook mee aan de test.

Persoonlijk hitteprofiel voor Olympische sporters

Voordat de supporters aan bod kwamen, zijn meer dan 100 Nederlandse sporters onderzocht. Zij hebben een persoonlijk hitteprofiel gekregen, met gepersonaliseerde koelstrategieën en speciale tips hoe het beste te acclimatiseren. Twee van hen zijn de beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink, die in Tokio een medaille hopen te halen. Twee jaar terug werden ze nog Europees kampioen.

"Bij mij kwam uit het onderzoek dat mijn starttemperatuur al hoger is dan die van Madelein", vertelt Sanne Keizer. Het is dus belangrijk om voor we met de wedstrijd beginnen al af te koelen." Dat doet ze met koelvesten en het drinken van slush, een mengsel van ijswater en siroop. Madelein Meppelink vertelt dat ze tijdens de wedstrijd anderhalve kilo bleek aan te komen door al het water dat ze dronk. "Dat terwijl we juist erg met ons gewicht bezig zijn. Ik ben dus aan het leren om minder te drinken tijdens de wedstrijd."

Lees ook

Nuttige adviezen

Dat de adviezen die ze hebben gekregen echt van nut zijn, bleek vorig jaar al tijdens het WK in Hamburg waar het erg warm was. "We speelden tegen Australiërs, waarvan je zou denken dat ze wel gewend zijn om met hitte om te gaan", vertelt Sanne Keizer. "We stapten, nadat we hadden gewonnen, nog best relaxt het veld af. Iedereen zei tegen ons: 'goh wat was het warm'. Die Australiërs waren echt helemaal kapot en wij voelden ons nog helemaal fris."

Meppelink vult aan: "Iedereen ging helemaal kapot, supporters, de tegenstander. Maar wij - door de slush blijkbaar - bleven zo koel dat het echt effect had."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.