Dagmar Doorn is pas 17 jaar oud, maar wil dolgraag de politiek in. Op 21 maart 2018 wordt ze 18. Daarmee is ze het jongst verkiesbare kandidaat-raadslid dat ook echt meteen de raad in kan áls ze gekozen wordt. Momenteel zit ze in 5VWO en ze staat op plaats 13 voor de ChristenUnie in Huizen.

De fascinatie voor politiek heeft ze van jongs af aan meegekregen. Haar vader Wessel is fractievoorzitter in Huizen. “Je krijgt gewoon heel veel mee van wat er speelt. Hij is doordeweeks ‘s avonds vaak weg, heeft vaak vergaderingen. Dan wil ik weten waar het over gaat, wie wat heeft gezegd en waarom iets wel of niet besproken wordt.”

Politiek aan de keukentafel

Aan de keukentafel gaat het dus vaak over politiek. “Ik vind dat gewoon heel erg leuk. Eerder vond ik dat dingen op school verkeerd geregeld waren. Vandaar dat ik bij de leerlingenraad en medezeggenschapsraad ben gegaan. Ik zit ook in het debatteam. Ik houd van vergaderen, van besturen, organiseren en dingen bepalen. Het lijkt me heel erg interessant om dat voor een langere tijd te doen”, zegt Dagmar.

Ze staat op plaats dertien en de CU heeft nu 2 zetels in Huizen. De kans dat ze in de raad komt, is dus niet zo groot. “Maar ik wil er al wel over nadenken. Het zou een opgave worden, een flink gepuzzel. De vergaderingen zijn dan ‘s avonds, overdag moet ik naar school.”

Dagmar Doorn als 'De Optimist' bij Radio EenVandaag

'Dit is al geweldig' 

Dat ze op de dertiende plaats op de lijst staat snapt ze wel. “Ik heb weinig ervaring en ik ben natuurlijk ook nog maar 17. Maar voor mij is deze ervaring al geweldig. Ik ga vol mee in de campagne. Het lijkt me spannend om zomaar met mensen op straat een heel gesprek te voeren. In de campagne wil ik me ook veel op jongeren richten.”

Sowieso vindt Dagmar dat jongeren zich meer zouden moeten mengen in de politiek. “Mijn vrienden weten dat ik dit heel leuk vind, maar het is ook wel een ver-van-hun-bed-show. Op school zou er meer aandacht mogen komen voor politiek. Ik denk ook wel dat het aan jongeren zelf ligt, ze vinden het vaak niet zo interessant. Maar ze moeten beseffen dat politiek ook over hen gaat, dat ze zelf aan de bel moeten trekken.”

'Ik wil dingen zelf aanpakken' 

Juist omdat ze nog jong is denkt Dagmar dat ze een ander geluid kan laten horen. “Ik vind veiligheid bijvoorbeeld erg belangrijk. Als meisje van 17 merk je dat je je soms niet veilig voelt. Dat je ziet dat dingen niet aangepakt worden, dat er geen verlichting is. Dan wil ik dat veranderen. En over een paar jaar wil ik misschien op mezelf gaan wonen, maar dan moet er wel voldoende beschikbare woonruimte zijn. Voor dat soort dingen wil ik me hard maken”, vertelt Doorn.